Vi Elsker Podcast anbefaler: 3 gode podcasts om incel-kulturen, du ikke må gå glip af

Incel podcast cover
Incel / Foto: Podtail

Er du nysgerrig efter at kende mere til den kvindehadske incel-kultur? Vi har samlet vores bud på tre podcasts, så du kan fordybe dig i fællesskabets verden.

Hvad er en Incel?

Internetkulturen Incel har for danskere været et distanceret fænomen, de fleste kun kan genkende fra det amerikanske mediebillede. Men i starten af 2022 bevægede fællesskabet sig ind i dansk kontekst, da et 27-årigt medlem fra Hobro blev kendt skyldig for manddrabsforsøg, efter han planlagde adskillige skoleskyderier. Siden da er incel-kulturen blevet mere relevant for danskerne end nogensinde før.

Begrebet incel er en sammentrækning af ”involuntary celibate”, der er oversat til ufrivilligt cølibat. Kulturen består typisk af mænd, som i fællesskab dyrker et hadsk kvindesyn igennem anonyme online forums på platforme som Reddit.

Men hvad ligger der bagom kulturen, og hvilke livssyn praktiserer kulturen, der har været medvirken til at motivere voldsepisoder, som det planlagte skoleskyderi fra Hobro? Vi har samlet tre podcasts til den nysgerrige lytter, så du kan komme et par spadestik dybere ned i incel-kulturens isolerede verden.

Incel

Incel podcast cover
Incel / Foto: Podtail

Journalist Naama Kates har kastet sig ud i at undersøge incel-kulturens lukkede samfund i podcasten Incel. Hun oplevede en fascinationskraft for fællesskabet, efter hun modtog en tilfældig besked på Twitter fra et medlem, som vil tale om kulturen væk fra mediernes portrætteringer.

Beskeden ledte hende ind i internettets mørke afkroge, hvilket blev starten på hendes rejse ind i det isolerede fællesskab. Men på trods af at hun forventede hadefulde og bitre dialoger, så viste det sig hurtigt, at der ligger mere bagom medlemmernes overbevisninger end blot seksuelle frustrationer. I løbet af episoderne fremhæver Kates en følsom side af incel-kulturen, der ser fællesskabet som en skamfuld livssituation frem for en aggressiv bevægelse.

Som lytter kommer man bagom internetkulturens hadefulde kvindesyn og voldsfantasier, mens medlemmernes manglende menneskekontakt og livsformål afsløres. På sin vis udfordrer Incel lytterens syn på kulturen, mens podcasten leverer et nyt perspektiv til fællesskabets afvigende praktiseringer.

Hvis du ønsker et dybt og grundigt indblik i incel-kulturens overbevisninger og medlemmernes tankegange, så er Incel et godt bud. Med over 80 episoder i lommen får du hvert fald dækket alle hjørner af fællesskabet, mens du kan nyde en fantastisk lytteroplevelse.

Du kan lytte til Incel på Apple Podcast, Spotify og Podimo.

The disturbing world of incels – Stuff they don’t want you to know

Hvis du ikke orker et nært så dybdegående indblik i incel-kulturen, så har Stuff they don’t want you to know produceret en episode om det lukkede samfund. Modsat Incel formidler denne anbefaling det ekstreme aspekt af fællesskabet i forhold til dets overbevisninger og virkning på verden. Lytteren får dermed mulighed for at opleve en anden side af kulturen, mens de tre værter, Ben Bowlin, Matt Frederick og Noel Brown, dykker ned i fællesskabets mørke.

LÆS OGSÅ: Årets 10 bedste podcasts indtil nu

I løbet af episoden udforsker værterne, hvordan ekstremismen kan opstå igennem et online forum, samt hvordan disse anonyme samtaler har resulterede i virkelige fatale verdenshændelser. I forbindelse med det tager podcasten fat i sagen om skoleskyderen Elliot Rogder, som dræbte seks mennesker i 2014. Efter sine aktioner opnåede han en martyrstatus i fællesskabet, hvilket inspirerede andre medlemmer til at handle ud fra deres overbevisninger.

Yderligere simplificerer Stuff they don’t want you to know emnet til punkt og prikke, samtidig med at værterne beriger lytteren med deres grundige indsigt i incel-kulturen. Og hvis du bliver fanget af værternes formidling, så har podcasten behandlet flere konspirationsrige fortællinger, der kan mætte din nysgerrighed.

Du kan lytte til The disturbing world of incels – Stuff they don’t want you to know på Apple Podcast, Spotify og Podimo.

Truer kvinder med drab og vold: sådan opstår incel-kulturen – Den daglige dosis

Den daglige dosis podcast
Den daglige dosis / Foto: DR

P3s populære nyhedspodcast Den daglige dosis lavede i 2019 et indslag om incel-kulturen, der giver dig chancen for at lære det overordnede om fællesskabet på kun 25 minutter. Selve indslaget er fortalt i forlængelse af, at den danske regering havde tilsidesat 700.000 kroner for at bekæmpe de ekstremistiske forums, medlemmerne kommuniker igennem.

Men på trods af at indslaget efterhånden er en gammel nyhed, så er afsnittet relevant for lytteren, som gerne vil have en smagsprøve på kulturen. I afsnittet kan man forvente en grundig gennemgang af kulturens opstand, mens eksperten i online hadfællesskaber, Maia Lorentzen, supplerer til fortællingen.

På sin vis får lytteren indblik i, hvordan kulturen gik fra at være et støttende miljø for fortabte singler til en ekstremistisk kvindehadsk kultur. Oven i det dykker værterne også ned i den såkaldte pillemetafor, samt hvordan fællesskabets frustrationer har haft indflydelse på voldelige overgreb og mord de seneste par år.

Derudover er Den daglige dosis perfekt til den uerfarne lytter, som gerne vil dyppe tæerne i internetkulturens særprægede praktiseringer. Igennem podcastens formidling af emnet, får man alle nødvendige informationer, så man er godt klædt på til at træde ind i internetkulturens univers. Ligeledes er afsnittet den eneste danske podcast om incel-kulturen lige nu, så hvis du ikke er til engelsksprogede podcasts, er denne anbefaling et oplagt bud.

Du kan lytte til Truer kvinder med drab og vold: sådan opstår incel-kulturen- Den daglige dosis på Apple Podcast, Spotify, Podimo og Dr.dk.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’Tiden’ kan med fordel være din nye nyhedspodcast

LÆS OGSÅ: Kom tæt på ‘Familien fra Bryggen’-par i den nye podcast ‘Geggo og Cengiz – Helt Ærligt’

Total
12
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like