Vi anbefaler: 5 podcasts du skal høre i januar

Cover af podcasten The Drop Out
The Drop Out / Foto: Abcaudio.com

Januar er som skabt til tid på sofaen under et varmt tæppe med en kop varm kakao og hørebøfferne på, mens man lytter til en god podcast.

På den anden side kan januar også være måneden, hvor du beslutter dig for at være sund med sund på og gå mindst 10.000 skridt i den friske luft hver dag.

Uanset hvorfor du vælger at lytte til podcasts, har vi din ryg, og her får du fem bud på podcasts, der er skabt til den meget, meget, meget lange januar.

Margrethe

Cover af podcasten Magrethe
Foto: Margrethe/Radio4

Om du er royalist eller ej, er der ingen vej uden om, at dronning Margrethe er badass. Regenten er kunstner, begavet og belæst. Derfor er det en fremragende idé, at Radio4 har lavet fem forrygende afsnit om vores majestæt med serien Margrethe.

I januar har hun været dronning i 50 år, og hvor hun måske var lidt famlende i begyndelsen, er hun vokset ind i rollen. I serien er blandt andet en grundig gennemgang af dengang, hun blev Danmarks dronning på bagkant af hendes far Kong Frederik den 9.s død.

LÆS OGSÅ: Fascinerende fortællinger fra fortiden: 6 heftige historiepodcasts

Over fem episoder af en halv times varighed hver, får vi blandt andet historien om den charmerende Henri de Laborde de Monpezat, og om hvor interessen for arkæologi kom fra.

Det er fascinerende, og serien er kun skæmmet af, at dronningen ikke selv deltager aktivt, så det er speak og tredjehåndsudsagn, der er med – men der vil helt sikkert være noget interessant at hente. Også for super-royalister. Gud bevare Danmark.

Find de fem afsnit af Margrethe på radio4.dk

Supertanker

Cover af podcasten Supertanker
Supertanker/DR

Januar kan også bruges som indgang til et år, hvor du vil udfordre de små grå hjerneceller og sætte gang i tankerne. Det kan du gøre med den noget oversete podcast Supertanker, som bruger tid på at sætte gang i overvejelser om livets helt almindelige eller ualmindelige beslutninger på et bed af filosofi og eksistentialisme.

Hvad er for eksempel dannelse? Supertanker blander de gamle grækere og moderne filosoffer med spørgsmål om livet, bæredygtighed, og hvorfor vi egentlig gør, som vi gør i livets forskellige situationer.

LÆS OGSÅ: 3 podcasts til dine tømmermænd

Programmet er ikke i udgangspunktet bekymret om blid og lyttervenlig formidling, for det er faktisk ‘Super’-tanker, så du skal være opmærksom, have spidse ører og være åben for en verden, mange af os ikke bruger meget tid på i hverdagen.

Én gang om ugen kommer der et nyt program, så det er bare at gå på opdagelse. Du finder Supertanker på dr.dk.

Detox din hjerne

Cover af podcasten Detox din hjerne
Foto: Detox din hjerne/Podtail

Nu er det jo januar, og det er for mange tiden at kaste sig over diverse kure i form af pulver, faste, juice, eller hvad du nu har fundet på i år. Her er podcasten Detox din hjerne en god ven, for de to værter Morten Elsøe og Anne Gaardmand guider os på videnskabeligt funderet og omsorgsfuld vis gennem den moderne jungle af kostråd, tips, tricks og fup og fiduser.

Du kan blandt andet høre værternes gennemgang af, hvad det betyder, når vi forbyder forskellige former for mad, når vi spiser for meget mad, og når vi forsøger at tabe os, uden at have det, der bliver kaldt selvkærlighed.

LÆS OGSÅ: Top 5: Podcasts du kan lytte til i en travl hverdag

Uanset om du bare skal blive klogere, har brug for lidt hjælp til at finde selvkærlighed eller om du leder efter et skattekort med vejvisning i hele det store virvar, vi kalder sundhedsindustrien, er Detox din hjerne et godt sted at begynde.

Detox din hjerne er tilgængelig hos din podcastleverandør og på soundcloud.com.

The Dropout, ABC News

Cover af podcasten The Drop Out
Foto: The Drop Out/Abcaudio.com

Har du hørt om Elizabeth Holmes og Theranos? Du har næsten ikke kunnet undgå at høre, at den unge iværksætter er blevet dømt skyldig i svindel med hendes firma Theranos, som ellers skulle revolutionere måden, vi tager blodprøver på.

Som 30-årig i 2014 var Elizabeth Holmes verdens første self-made kvindelige milliardær. Det væltede ind med penge til hendes virksomhed Theranos, som angiveligt havde opfundet en helt ny måde at anvende blodprøver på.

LÆS OGSÅ: Top 5: De bedste true crime podcasts, der stjæler din nattesøvn

Det viste sig dog, at kejseren ikke havde noget tøj på, og langsomt, meget langsomt, blev skandalen og svindlen rullet frem. De mange tråde bliver fint spundet sammen af seriens fortæller, ABC News korrespondent Rebecca Jarvis – og det er ikke en let opgave, for det er en kompleks og vidt forgrenet historie med tråde højt op i det amerikanske samfund.

Det er 19 afsnit af hver cirka en times varighed, men det passer jo lige med 19 gode lange gåture i den friske januarluft. God fornøjelse!

The Dropout kan findes både i Appstore, Androids Playstore, Amazon og Spotify

Offsides Podcast

Cover af podcasten Offsides
Foto: Offsides Podcast/Podimo

Mange stejler en smule over for at lytte til svensk, for selv om broderfolket bor lige på den anden side af Øresund, taler de altså anderledes. Men der er mere end 375 afsnit af denne podcast til at vænne sig til at lytte svensk. Og det er klart umagen og tiden værd.

Med et strejf af vanlig svensk kreativitet hedder podcasten Offsides Podcast. Offside er Sveriges førende fodboldmagasin og for 375 afsnit siden – de udkommer en gang om ugen – fik de to værter, Anders Bengtsson og Johan Orrenius, den fremragende idé at lave en podcast.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ´På Stribe´ er af anden kaliber

Det handler i udgangspunktet om fodbold, men for det første er det befriende, at de mange anekdoter er svenske, for dem hører man trods alt ikke så ofte. Og for det andet er programmets virkelige styrke de to værters pingpong. Chefredaktør Anders Bengtsson og stjernereporter Johan Orrenius har en fantastisk kemi.

Det kan virke underligt, men det er virkelig rart, at programmet tillader sig selv en dejligt uformel stemning, og mere end én gang – faktisk virkelig mange gange – har undertegnede grinet højt med podcasten i ørerne på gåtur i fuld offentlighed. De er humoristiske. Godt nok er det svensk humor, men det er stadig sjovt.

Udvid din horisont med det bedste af svensk fodboldjournalistik og få dig et par podcastvenner i form af Anders og Johan. Du finder Offsides Podcast både i Appstore og Androids Playstore.

LÆS OGSÅ: De bedste podcasts i 2021

LÆS OGSÅ: Kunne du lide ´Mørkeland´, vil du elske…

Total
1
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like