Lær om seje kvinder gennem historien med Podimo

Foto: Podimo

Mænd har ofte været fokus- og omdrejningspunkt for historiefortælling, men der findes en masse fremragende fortællinger om stærke kvinder med ben i næsen.

Hvor du kan finde de historier, kan du læse mere om i denne artikel. Vi guider dig nemlig til tre gode podcasts, som sætter fokus på seje kvinder gennem historien.

Alle de nedenstående eksempler på fremragende lytteoplevelser kan findes på podcaststjenesten Podimo. Du kan få 30 dages gratis prøveperiode lige her. 

Goodnight Stories for Rebel Girls

Kan lyttes hos Podimo

Goodnight Stories for Rebel Girls, på dansk Godnathistorier for rebelske piger, er en relativ ny podcast på Podimo. Den blev gjort tilgængelig fra den 8. marts, hvilket egentlig er meget passende. Podcasten handler nemlig om kvindelige personligheder, der har haft afgørende betydning gennem historien. Af den grund giver det altså god mening, at den blev udgivet på Kvindernes Internationale Kampdag.

PRØV NU: Få 30 dages gratis prøveperiode hos Podimo

Har du endnu ikke lyttet til denne podcast, kan vi kun anbefale dig at gøre det hurtigst muligt. Det skyldes, at der ikke blot er tale om en underholdende podcast, men også en lærerig én af slagsen. Goodnight Stories for Rebel Girls er praktisk talt en hyldest til inspirerende kvinder. Disse kan være alt fra stærke monarker, forskere, forfattere, sportsstjerner m.fl.

LÆS OGSÅ: 30 podcasts du bør høre: Din guide til den uendelige podcast jungle

Der er naturligvis en grund til, at podcasten hedder Goodnight Stories for Rebel Girls, for podcasten er inspireret af bøger af samme navn, der er skrevet som godnatfortællinger til børn i alderen 5 til 10 år. Man kan dog sagtens lytte til historierne, selvom man ikke er i denne aldersgruppe, og vi garanterer, at du vil komme til at lære noget nyt og finde inspiration i de kvindelige personligheder, uanset om du er 10, 25 eller 80 år.

Kvinde kend din historie

Kan lyttes hos Podimo

Du behøver ikke at være til godnathistorie-formatet for at lære om seje kvinder gennem historien. I stedet (eller måske samtidig) kan du lytte til podcasten Kvinde kend din historie. Denne podcast tager også udgangspunkt i stærke kvindelige personligheder og hylder deres fortællinger. Alle de inkluderede personer har haft afgørende betydning på den ene eller anden måde gennem historien.

LÆS OGSÅ: Derfor kæmper vi! 3 øjenåbnende doku-podcasts til din kampdag

I Kvinde kend din historie kan du blandt andet lytte til afsnit om Else Marie Pade, en elektronisk musikpioner, Dorothea af Brandenburg, der var skandinavisk dronning, Mary Wollstonecraft, som kan argumenteres for at være feminismens stammoder og mange, mange flere. Flere af de individer, som nævnes i Kvinde kend din historie, er i en vis forstand oversete i historien. Der er således stor sandsynlighed for, at du vil stifte bekendtskab med en række kvinder, som du aldrig har hørt om før.

PRØV NU: Få 30 dages gratis prøveperiode hos Podimo

Holdet bag Kvinde kend din historie består primært af kvinder. Man kan således pointere, at der er god grobund for at fortælle kvindernes historier fra et kvindeligt synspunkt. Til hver fortælling er der desuden inviteret en gæst ind, som kan bidrage til forståelsen af den enkelte kvindes historie. Der er rigeligt med afsnit at gå i gang med af Kvinde kend din historie, så du har mange timers underholdning foran dig.

I forfatterens fodspor

Kan lyttes hos Podimo

I forfatterens fodspor er ikke udelukkende en hyldest til lærde, stærke og inspirerende kvinder. Podcasten giver et indblik i flere danske forfatteres liv – både mænd og kvinder.

Du har dog stadig rig mulighed for at blive klogere på seje kvinder gennem historien. For man må sige, at det ikke har været nemt at være kvindelig forfatter. I de fleste tilfælde har de spirende forfatterinder måtte udgive deres manuskripter under et mandligt pseudonym for overhoved at blive taget seriøst.

Du kan lytte til fortællingen om H.C. Andersen, Søren Kierkegaard, Karen Blixen og Tove Ditlevsen. Det er altså nogle yderst prominente forfattere, som nævnes i denne podcast. I forfatterens fodspor forklarer både om forfatterens liv, værker og samtid. F.eks. kan du i afsnittet om Tove Ditlevsen høre om hendes skildring af pigelivet i 1930’ernes København.

PRØV NU: Få 30 dages gratis prøveperiode hos Podimo

I forfatterens fodspor består ikke af særlig mange afsnit. Det er således en podcastsserie, som du hurtigt kommer igennem. Men bare rolig – Podimo har en række andre podcasts om forfattere og forfatterinder, som du kan dykke ned i, når du er færdig.

Andre anbefalelsesværdige historiske podcasts på Podimo

Hvis du er interesseret i historie og formidlingen af denne, kan vi kun anbefale dig at oprette en bruger på podcaststjenesten Podimo. Dette gælder, uanset om du foretrækker at høre dansk eller international historie – eller om du foretrækker et særligt fokus, f.eks. kvinder, politik, forfattere, særlige begivenhedsrige nedfald etc.

Ud over de ovenstående tre podcasts, der sætter fokus på kvinders historie, kan vi også anbefale følgende historiske podcasts: Vanvittig verdenshistorie, Fortiden Fast Forward, Verdens værste år, Hitlers Æselører, The Last Archive. Men bare rolig. Der er mange flere end blot fem gode podcasts med fokus på historiefortælling på Podimo.

LÆS OGSÅ: Verdens værste år: Måske var 2020 ikke det værste år…

Total
14
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like