Kunne du lide ’Mors afskedsbrev’, vil du elske …

cover af podcasten mors afskedsbrev
Foto: Mors afskedsbrev/DR

TV- og radiovært Adrian Lloyd Hughes leverede sommerens helt store podcast-succes, da han afslørede sin mors uforsonlige og forbitrede sidste ord til sine sønner i Mors afskedsbrev.

De spydige og fjendtlige ord i brevet afslørede en afgrundsdyb skuffelse over, hvordan livet havde udfoldet sig for den nu døende moder. Hughes’ podcast blev et fascinerende portræt af en kvinde, der var formet af familiehemmeligheder, hvor fortidens giftige relationer mellem fædre, stedmødre og døtre nu skabte splid mellem en mor og hendes efterladte sønner.

Hvis du også slugte hvert afsnit af familietragedien, så giver vi dig her tre bud på lignende serier, hvor voksne børn rusker op i deres forældres fortid, og forsøger at finde sine egne rødder og slå sig til tåls med dem!

Et langsomt mord

I podcast-serien Et langsomt mord forsøger journalist Adrian Adler Petersen at finde ud af hvem, der dræbte hans far tilbage i 1991. Et drab, der aldrig blev opklaret. Faren Jesper blev dengang fundet i en blodpøl i en kælder i Svendborg – død i en alder af kun 27, og efterladende sig den 4-årige Adrian.

Adrian Adler Petersens efterforskning er også blevet til en DR2-dokumentar.
Foto: DR

Serien kan umiddelbart lyde som en true crime-serie med et personligt præg, men den er meget mere end det. Undervejs i Adrian Adlers egen efterforskning tegner den unge journalist nemlig et billede af en ung far, der ikke alene blev offer for en brutal død, men også for et ligeså brutalt og hårdt liv. Særligt en grum barndom med myndigheders ultimative svigt efterlod den unge far med en psyke i ruiner og et eskalerende stofmisbrug.

LÆS OGSÅ: Top 10: De bedste lydbøger på streamingtjenesterne lige nu

Et langsomt mord er en rørende og oprørende fortælling, der fortæller en større historie gennem det personlige portræt af både den unge far Jesper, men også af sønnen Adrian, der savner klarhed og svar på sine uendelige spørgsmål, og som samtidig frygter for sin egen fremtid. Serien viser, hvordan fortidens synder og hemmeligheder altid har konsekvenser for nutid og fremtiden for de implicerede.

Farfars to liv

I 2010 gik radiojournalist Anna Thaulow på opdagelse i sin afdøde farfars store bunke af efterladte breve og kassebånd med private optagelser på. Det kom der radioudsendelsen Farfars to liv ud af, som er lavet i samarbejde med podcast-pionererne fra Third Ear.

Udsendelsen satte både Thaulow og Third Ear på manges læber, da den vandt den fornemme special-pris til den prestigefyldte podcast-festival Prix Europa i Berlin.

I Farfars to liv går det snart op for Thaulow, at minderne om aftenerne med den rare farfar Kaj, der spillede smukt guitar og havde et fremragende pokerfjæs i kortspil, ikke kun var hendes. Hun delte nemlig farfarens tid med anden lille familie, bestående af farfarens kæreste til anden hånd, Alice, og deres fælles søn, K.

Familiehemmeligheden er mere end velbevaret, og kommer som et chok for Thaulow og hendes pårørende, da sandheden skrattende toner sig frem på de gamle kassettebånd undervejs i fortællingen.

Gennem rørende interviews med Thaulows efterladte farmor og far, og akkompagneret med lydbidder af farfarens lette guitarspil og optagelser fra fortidens ellers glemte samtaler, skaber Thaulow en fortælling, der handler om kærlighed, utroskab, løgne og tilgivelse.

Fortællingen formår dog samtidig – ligesom Adrian Hughes’ i øvrigt – at skabe en tidslomme og et anderledes indblik i en periode i tid, hvor svigets og familiehemmelighedernes ofre ofte var hjemmets husmødre, der var fanget i en uskøn blanding af afhængighed af omsorg, kærlighed og økonomi.

Farfars to liv er en absolut radiofonisk perle, der er både rørende og forunderlig, og som i høj grad understregede potentialet for det nye slow-medie, som podcasting var på daværende tidspunkt.

Min morfars breve fra krigen

Foto: Min morfars breve fra krigen/Podimo

Præsten Peter Nejsums elskede morfar, Heinz, begik selvmord i 1987 til familiens store chok. Nu, næsten 35 år senere, stykker Nejsum morfarens historie sammen, fortalt gennem de breve, Heinz skrev til Peters mormor under 2. verdenskrig, hvor han tjente som soldat i den tyske hær.

Rammen for fortællingen er Heinz’ oplevelser under krigen, først som skribent for en nazistisk avis og senere som soldat på de europæiske fronter. Under hele tiden på fronten sender han troligt breve hjem til sin danske hustru Inger, der venter i Danmark med deres fælles barn.

LÆS OGSÅ: Fem podcastdokumentarer du ikke må gå glip af

Heinz fortsætter sine hjertevarme skriverier til sin hustru i sin efterfølgende tid som krigsfange, men brevene rummer også en voldsom bitterhed og et savn. Som lytter er det med en knugende betagelse, at man følger formørkelsen af Heinz’ sind.

Peter Nejsum lægger aldrig skjul på morfarens indledende politiske sympatier, og han forklejner heller aldrig ansvaret og bidraget til den nazistiske krigsmaskine. Og måske bliver Min morfars breve fra krigen netop derfor et ærligt, komplekst, nuanceret og gribende portræt af én af de unge mænd, som eftertiden ofte har reduceret til kolde, ensporede og hjernevaskede maskiner.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Let’s Not Meet: A True Horror Podcast’ er ægte true crime-underholdning, som formår at favne de fleste lyttere

Total
1
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like