Fem podcastdokumentarer du ikke må gå glip af

Foto: Kiggerpigen/Phoebus Moreleón/DR

Er podcast et nyt fænomen for dig? Eller har du lyttet længe til podcasts og har problemer med at finde den næste gode historie? I så fald er der her fem bud på spændende podcastdokumentarer.

Disse podcastdokumentarer giver dig indblik i historier, hvor du ikke kan tro dine egne ører. De italesætter både emner om svigt af dem, vi stoler mest på, til mystiske fænomener, der undersøges. Så tag høretelefonerne på og fordyb dig i disse fortællinger.

Det perfekte offer

Foto: DR

Denne podcast er en DR-P1 dokumentar, hvor journalist Emil Jakobsen fortæller om sårbare patienters værste mareridt: når ens behandler udnytter ens sårbarhed til seksuelle ydelser. Ligeledes italesætter podcasten dét afhængighedsforhold patienter har til deres behandler, som sætter patienter i ubehagelige situationer.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: “Som lytter af ‘Det perfekte offer III’ skal du nok blive meget vred, trist og forarget”

Der tre sæsoner af podcasten, hvor den første fortæller en historie om en nattevagt, som benytter sine sene arbejdstider til grufulde handlinger. Anden sæson formidler historien om en psykolog, som udnytter sin position og autoritet til egne ønsker. Seneste sæson sætter fokus på en fysioterapeut, der udnytter kræftpatienter, når de er mest sårbare.

Kostskolen

Foto: DR

Den her DR-P1 podcast er en af de nyere podcastdokumentarer på listen, som fortæller om de kritisable forhold på Havregården kostskole. I løbet af de otte afsnit bliver lytteren draget ind i hændelser fortalt af gamle elever på skolen, hvor emner som vold, krænkelser og overgreb er tydelige diskurser.

Ligeledes bliver ældre medarbejdere interviewet, som fortæller om, hvordan det var at arbejde med udsatte børn, når man ikke er uddannet til det. Disse hændelser indebærer uhyggelige detaljer, som lytteren kan have svært ved at relatere til, men også svært ved at slukke for.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: P1s ‘Kostskolen’ pakker ikke uhyrlighederne væk

Yderligere undersøger podcasten myndighedernes mangel på tilsyn med kostskolen, og hvordan de ikke opdagede de kritisable forhold, som foregik i hverdagen. Ligeledes, hvordan der ikke blev slået alarm ved elevernes og medarbejdernes beskrivelser af hændelserne.

Kiggerpigen

Kiggerpigen er en fortælling om en 12-årige pige, som gik bort den 21. marts 1945 under fejlbombardementet af ’Den franske skole’ i København. Podcasten følger journalisten Stine Ellerbæk i hendes forsøg på at finde ud af mere om Kiggerpigen. Ellerbæks nysgerrighed blev vækket af en speciel gravsten, hvor der blot står ”Kiggerpigen” på.

Den undersøgende rejse dykker ned i emner, såsom hvordan det er at miste sit eneste barn som forældre, hvor lytteren kan fordybe sig i de tanker, en sørgende forælder går med.

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Streaming anbefaler: 3 podcasts du skal høre i maj

Dertil får lytteren indblik i katastrofen igennem interview med overlevende. Kiggerpigen ser blandt andet nærmere på, hvilke konsekvenser det kan have for ofre og samfund, når overlevende bliver håndteret med stilhed og fortrængte traumer.

Kvinden med den tunge kuffert

Kvinden med den tunge kuffert undersøger en mystisk kvinde, som bevæger sig fra kro til kro, hvor hun altid er to skridt foran. Fortællingen forløber sig gennem journalist Krister Moltzen, som er på en detektivjagt efter en kvinde, der i mange år har skabt en levevej ved at snyde kroejere for penge og logi. Dette gør kvinden ved at lyve om sin identitet og livshistorie, hvor behjælpsomme mennesker bliver udnyttet.

LÆS OGSÅ: 5 af de mest populære podcasts i 2021

Denne fortælling formår at finde utrolige opdagelser om kvindens identitet og livshistorie, samt skaber en nysgerrighed for lytteren om, hvem kvinden med den tunge kuffert er, og hvad der er i den kuffert, hun bærer rundt på. Selve fortællingen formidler, hvilke amoralske handlinger kvinden er villig til at foretage sig for at leve den livsstil, som hun gør.

Dr. Death

Foto: Wondery/Podtail

Dr. Death er en amerikansk podcast. Podcastdokumentaren går tæt på neurokirurgen Christopher Duntsch, der påstod at være den bedste læge for sine patienter. Dog oplevede hans patienter komplikationer efter operationerne, såsom lammelse og død, hvor systemet formåede at fejle i at beskytte ofrene.

I podcasten interviewes de overlevende, som fortæller detaljeret om deres operationer og hvilke konsekvenser det har haft for deres liv.

LÆS OGSÅ: De mest skuffende film i 2021 – indtil videre

Dr. Death rejser spørgsmål om, hvem og hvad det amerikanske system beskytter. Herunder en kritik af den økonomiske del af systemet, som hellere vil beskytte en morderisk læge end patienter i nød for økonomiske fordele.

Du kan lytte til alle ovenstående podcastdokumentarer på Spotify, Apple og Androids podcastapp.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Oxygen’ giver os et nyt spin på den klaustrofobiske thriller

LÆS OGSÅ: Guide: 3 danske podcasts alle kan lytte med på

Total
1
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like