Anmeldelse: ‘Welcome to Night Vale’ er en unik og mærkelig podcast

Cover af podcasten Welcome to Night Vale
Foto: Welcome to Night Vale/www.welcometonightvale.com

Welcome to Night Vale er en blanding af Twilight Zone, Twin Peaks og andet ko(s)misk weirdness.

Forestil dig en by, hvor mystikken hænger over gaderne som et tykt tæppe. Hvor hver eneste spadseretur afføder en ny historie at fortælle derhjemme om sære kutteklædte fremmede i den lokale hundeluftningspark eller den pludselige opdukken af en revne i tidsrum-kontinuumet hen over købmandsforretningen.

Måske vågner du en morgen, hvor den lokale skolebestyrelse lukker skolen i en uge, fordi ‘intet alligevel giver mening’ eller du hører, at den lokale radiostations nye kæledyr er en bizar, svævende kat, der en dag dukkede op ved siden af håndvasken.

Sælsomme begiveheder formidlet i nyhedsform

Alle disse sælsomme begivenheder, der konstant plager byen, formidles i dens lokale radioprogram Welcome to Night Vale. Nyhedsværten Cecil (spillet af Cecil Baldwin) skaber en ro omkring disse særheder med sin yderst pertentlige udtale af hver eneste sætning. Med sin lettere tonløse stemme får han nyheden om en skjult by under bowlinghallen til at lyde som endnu en af det lille samfunds trivialiteter.

LÆS OGSÅ: Vi anbefaler: 5 podcasts du skal høre i januar

Naturligvis dør der folk på stribe, men det er jo prisen at betale for at bo et sted som Night Vale. Og den enormt magtfulde skolebestyrelse, der giver associationer til den mytiske frimurerloge, skal nok få tingene under kontrol … Eller så meget som de mystiske kutteklædte eller englene, der bor hos den gamle dame i byens udkant, nu i sidste ende vil tillade.

Men alt det skal Cecil nok opdatere jer omkring i de daglige nyheder.

Målet var en podcast ulig andre

Jeg skal gerne indrømme, at jeg havde forventet noget andet, da jeg besluttede mig for, at høre podcastren Welcome to Night Vale. Omtalen som bl.a. horror sat op som et hørespil gav mig indtryk af, at jeg ville opleve en af de gode gamle typer radioteater.

Men Welcome to Night Vale falder halvt udenfor mange af de kategorier, som vi gerne søger at sætte podcasten i. Ved både at være en smule horror, en smule sci-fi og en god bid komik, så bliver podcasten sin egen, hvilket skaberne Joseph Fink og Jeffrey Cranor meget bevidst gik efter.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘De Mystiske Dyr’ er en underholdende podcast for personer i alle aldre

Fink har blandt andet sagt til The Guardian, at de ville skabe en podcast ulig de mange andre, som han og Cranor lyttede til, og det må siges at være lykkedes fint.

Med Welcome to Night Vale har de skabt et hørespil i radioavis-format, hvor der leges med genrer og ord, således at hver eneste episode bliver en særegen oplevelse.

Inspireret af Twin Peaks, Twilight Zone og X-Files

Showets noget campy tone gør den endda til tider let satirisk, og man kan da blandt andet også læse lidt imellem linjerne omkring den amerikanske undervisningskulturs PTA-møder (skolebestyrelse) og deres indflydelse i amerikanernes daglige liv.

Men da den campy genre ligeledes glider over og bliver til komisk weird fiction, så ved man, at man heller ikke skal tage Welcome to Night Vale alt for alvorligt – for det gør den bestemt heller ikke selv.

LÆS OGSÅ: Bonusviden og bagland: De officielle podcast-kompagnoner til tre serie-mesterværker

Hvis man tilfører et skvæt weirdness fra Twin Peaks og fra sci-fi serien Twilight Zone, tilsætter lidt indflydelse fra X-Files, samt et ordentligt skvæt underliggende humor og slutteligt omskriver det til et nyhedsprogram fra en søvnig by – så har du derved et godt udgangspunkt til din oplevelse med Welcome to Night Vale.

Mest til fans af genrens humoristiske ende

Generelt set er podcasten blevet vel modtaget og har høstet stor ros fra diverse anmeldere og lyttere. Podcasten kører efterhånden på over 200 afsnit, og der udgives stadig et afsnit hver anden uge.

Personligt bliver Welcome to Night Vale en kende for useriøst for min smag. Jeg er betaget af serier som Twin Peaks og Twilight Zone med netop deres nedtonede weirdness, der skaber en tilpas dyster atmosfære af surrealisme. Welcome to Night Vale skruer netop så højt op for sin weirdness-faktor, at de bevidst bliver en karikatur af genren, og derved mere komik end reel weird fiction og horror.

LÆS OGSÅ: Guide: De bedste episoder af Mørkeland

Men er du fan af genrens humoristiske og satiriske ende, vil Welcome to Night Vale uden tvivl underholde, mens nyhedsprogrammet fortæller dig historier om den hårdt prøvede lille by.

Læn dig tilbage og lyt til Cecils rolige stemme, mens han nøgternt rapporterer, hvorledes Night Vale bliver overrendt af forhistoriske flyveøgler med 34 dødsfald til følge – lige inden han opdaterer dig med fodboldkampens slutresultat og vejrudsigten.

Velkommen til Night Vale.

Info om Welcome to the Night Vale

  • Forfattere: Joseph Fink og Jeffrey Cranor
  • Antal episoder: 259
  • Varighed: 20-25 minutter
  • Land: USA
  • Dansk Streaming tjeneste: Android podcast app

LÆS OGSÅ: Top 5: Podcasts du kan lytte til i en travl hverdag

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ´På Stribe´ er af anden kaliber

Total
1
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like