Anmeldelse: ‘The Devil Within’ er både en grusom og gennemarbejdet podcast

Foto: Podtail

The Satanic Panic fylder en stor del af fortællingen om det forfærdelige mord på Betty Ann Sullivan en snevejrsnat i januar 1998.

Podcasten The Devil Within dykker for alvor ned i den bizarre, voldsomme, grusomme og tragiske sag om Tommy Sullivan, der myrdede hans mor med koldt blod, og derefter tog sit eget liv. The Devil Within graver flere detaljer frem om både Tommy, familien Sullivan, nabolaget og historien bag New Jersey.

LÆS OGSÅ: Fem podcastdokumentarer du ikke må gå glip af

Undervejs i efterforskningen blev det opdaget, at Tommy var en del af satanisk kult, og derfra startede The Satanic Panic, som det bliver kaldt nu. I det lille og meget kristne samfund begynder der er at rulle fortællinger om dæmonisk besiddelse af Tommys sjæl – for hvem kunne myrde sin egen mor, og derefter skære halsen over på sig selv?

Værten – med en blød, dyb og fængende stemme – er Branden Morgan, der er fra selvsamme by, hvor tragedien fandt sted. Dette resulterer i en form for familiaritet og følelse af tab, som danner rammen om en sag, der stadig er rystende at høre om.

LÆS OGSÅ: De bedste podcasts: hvad du skal høre lige nu

Musikken flyder igennem serien flot og gennemkomponeret, selvom det til tider bliver en smule højt i forhold til værten.

Fortællingens udgangspunkt

Lad os sætte scenen: i januar 1998 bryder den 14-årige Tommy Sullivan sammen og slår sin mor ihjel med en tung håndvægt. Tommy fortæller sin lillebror, der spørger, hvad der er sket, da han ser blodet på Tommy, at mor kører ham på hospitalet, fordi han har skåret sig, og at broderen bare skal gå i seng igen.

Herefter sætter Tommy ild til familiens sofa, kører sin fars bil ind i naboens hus, forsvinder ud i mørket og skærer halsen over på sig selv.

Og her starter podcasten. Med en mørk, snefyldt januar nat, vidneberetninger og en dyb passion for at afsløre præcis, hvad der skete med den unge, katolske wrestler den nat – og nætterne ledende op til det.

Dybe spor giver dybe ar

Det er en interessant vinkel, podcasten anvender. Morgan dykker dybt ned i New Jerseys historie og legenderne om hjemsøgte bygninger, The Jersey Devil, dæmoner og satanisme – alt sammen fra det 19. århundrede og frem til natten, hvor Tommy slog sin mor ihjel.

Jeg må ærligt erkende, at jeg normalt bliver træt af at høre om lokale legender og versioner af en tragisk sag, der læner sig op ad det paranormale eller dæmoner og djævlen selv. Men lige med The Devil Within fungerer det hamrende godt.

Det er som om, at den historie om de allerdybeste spor af katolicisme og frygten for djævlen har skabt dybe ar i både de lokale og selve New Jersey og dens bygninger. Og det spiller overraskende flot ind, når det kædes sammen med Tommy og hans vej ned i mørket.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Podcasten ‘De 169 piger’ giver en stemme til dem, der ikke har følt sig hørt

Fortællingen bliver på en eller anden måde forstærket af de legender, der omgiver hele sagen og New Jersey. Det giver råderum til Morgan til at fortælle en masse baggrundsinformation, man måske ikke troede kunne have noget med sagen selv at gøre.

Lang sag, semikorte afsnit

Det er en meget lang og enormt indviklet sag, der konstant skifter retning, mistænkte og tro, Morgan har valgt at dække på 10 afsnit. Her er der mulighed for at falde i den helt typiske meget-lange-afsnit-så-vi-får-al-informationen-podcast, men heldigvis er seriens afsnit ”kun” omkring 40 minutter. Det giver mulighed for, at man som lytter lige kan nå at trække vejret imellem alle grusomhederne.

Derudover er det faktisk ret specielt at høre en sag, der er så grusom, blive afdækket af én, som boede i byen som barn, og selv husker sagen. For mig set er det også helt vildt, at der kommer mere information frem, som virkelig tager fat i sagens rod tre årtier senere.

Det er dog ærgerligt, at musikken får lov til at fylde så meget. Selvom det er supersmukt komponeret og sangeren til titelsangen lyder fænomenal, så overdøver stemningsmusikken ofte selve værten eller de interviews, der har været foretaget. Det fjerner lidt fokus fra lytteren, hvor man egentligt gerne vil høre, hvad der bliver sagt.

Virkelige liv og virkelig død

Hvis der er én ting, som virkelig gnider mig mod hårene, når det kommer til podcasts – især amerikanske – er det reklamespots. Jeg er klar over, at de har brug for sponsorer til at sørge for, at der er kapital for resten af serien, men uha, hvor kan jeg blive irriteret over, at man kan fortælle grusomme detaljer om en forfærdelig begivenhed… Og så bryde ind med to minutters snak om kattegrus, der skifter farve eller en madras.

Det giver virkelig en dårlig smag i munden, fordi jeg generelt er af den mening, at denne type historier fortjener at blive fortalt helt og holdent. Uden reklamer (selvom jeg må indrømme, at selvom jeg ikke har en kat, fik jeg lyst til at prøve det skide kattegrus).

Alt i alt har jeg været ret imponeret over de første fem afsnit. Morgan tager fat i både personer, der var tætte på Tommy, ham selv og de mennesker, som var involveret i sagen.

Derudover var jeg faktisk positivt overrasket over mængden af research, der må have gået forud for denne podcast. Morgan tager virkelig fat i alle historier, der har relevans for New Jersey, og som fungerer som en teori for mange, der har gennemgået sagen eller på anden vis været tilkoblet.

Info om The Devil Within:

  • Vært: Branden Morgan
  • Musik: Monkey Mind Music Group, Bruce Witkin
  • Genre: True crime, paranormal
  • Længde: 5 afsnit (udgivet, 10 udgør den fulde podcast) af 40 minutter
  • Tjeneste(r): Spotify, Wondery, Apple Podcasts, Podtail , Amazon Music m.fl.
  • Sprog: Engelsk (USA)
Total
4
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like