Anmeldelse: ‘Statsministeren Spørger’, men vi vil hellere høre hende svare

Statsministeren spørger podcast
Statsministeren Spørger / Foto: Podtail

Det er tydeligt, at Mette Frederiksens nye podcast, ‘Statsministeren Spørger’, gerne vil menneskeliggøre kvinden på topposten, men det er åbenlyst, at der er tale om imagepleje, og derfor ender det irrelevant og uautentisk.

Disclaimer: Jeg er ikke fan af Mette Frederiksen af forskellige ideologiske årsager, men jeg er heller ikke blandt dem, der vil have hende korsfæstet for håndteringen af Mink-Sagen. Jeg kan se både fordele og ulemper ved den nuværende regering, og jeg har ikke stemt direkte på hende, men min stemme har bidraget til, at hun er blevet statsminister.

Mink, corona og drømmen om højere løn til sygepersonale har været blot et uddrag af sagerne for statsminister Mette Frederiksen. Og det har fået hende til at starte en kampagne for at reparere et skadet image. Bl.a. med en ny podcast, der dog ikke på nogen måde bidrager med noget positivt.

LÆS OGSÅ: Sommerens podcast anbefalinger

Titlen hedder Statsministeren Spørger og i løbet af podcastens afsnit, taler hun med en række forskellige kendte navne om en række forskellige relevante ting. Gæsterne spænder fra Svend Brinkmann, Sørine Gotfredsen, Søren Pind, Helle Thorning-Scmidt og flere andre.

Formatet går ud på, at Frederiksen spørger ind til en række ting, der spiller ind i gæstens gebet, og allerede her går det galt. For paletten af spørgsmål er så bred, at det aldrig rigtigt kommer i dybden med noget.

Der er da interessante småbidder, som man godt kan spidse ørerne til en gang imellem, men det sker sjældent, og lige som man får fornemmelsen af, at nu sker der noget, går de videre til et andet emne.

En klar agenda

I det hele taget lider podcasten af det, som ofte bliver et problem for mange, der har andet på hjerte end den gode samtale. Der findes masser af eksempler på, at den slags godt kan være hamrende interessant, men hver gang Frederiksen tager ordet, bliver jeg overvældet af fornemmelsen af, at hun har skabt spørgsmålet, så hun kan få et forum for hendes egne svar.

LÆS OGSÅ: Top 5: Vi Elsker Podcasts favoritter i 2022 (indtil videre)

Et tydeligt eksempel er i afsnittet med Søren Pind, der er optaget på Folkemødet, hvor snakken går på størrelsen af statsministeriets kontrol med ministre. Pind kører den hurtigt ud på et sidespor, som statsministeren ikke helt havde forventet, og hun trækker det hele – noget hårdhændet – tilbage til det, hun gerne vil fortælle; nemlig at hun har skabt et stort statsministerium, for at give ministrene mere råderum. Og det gør det nemmere at lave politik, mener hun.

Pind afviser det som idealisme, hvilket ikke bliver samlet op. Og en ellers interessant debat om konstruktionen af ministerier og vores polypartiske demokrati drukner i: ”Hvornår føler du dig mest fri?”, ”Når jeg er på Bornholm.” *Bifald fra publikummet på Bornholm*

Måske det bare er mig

Der er nu nok en stor del af skepsissen, som bunder i, at jeg kan genkende Mette Frederiksen, som det hun nu en gang er: En dygtig kommunikatør.

Frederiksen er dygtig i næsten alle de kommunikationsmæssige sammenhænge, hun deltager i. Fra hendes posts på sociale medier, til valgmøder og en del af de pressemøder, der i alt for lang tid var en fast del af vores samfund.

LÆS OGSÅ: Månedens tip: Gode samtalepodcasts

Hun er ikke så god til at håndtere, det jeg er sikker på, at hun affejer som ”dumme spørgsmål”. Dem, der typisk kommer fra journalister, som spørger ind til ting, hun selv mener, at hun allerede har svaret på. Hun har for let ved at blive vred bag talerstolen, og selvom det måske nok er forståeligt, er det ikke et særligt charmerende træk, og det er meget atypisk for hende.

Den slags slipper hun for i Statsministeren Spørger, og det er med til at underbygge den skepsis overfor podcasten, jeg ganske enkelt ikke kan se mig udenom.

LÆS OGSÅ: 5 podcasts til dig, der elsker fodbold

Det kan godt være, at hun ikke prøver helt så hårdt, som jeg får indtryk af, men formålet med Statsministeren Spørger er, at male et billede af Frederiksen som værende folkelig, vidende, engageret og med et bredt fokus.

I stedet ender det afmålt, beregnende og endnu værre: Overfladisk.

Hvad med i stedet…

Frederiksen ville kunne lave et virkelig fedt alternativ, der hed “Spørg Statsministeren”. Her inviterer hun de samme gæster ind, beder dem om at vælge ét emne indenfor deres sfære og så ellers bare gå til den.

Hun ville sagtens kunne holde til det. Frederiksen er ikke dum, og hun har faktisk et bredt engagement. Men det kommer ikke til at ske. For det vil vise dybde, kompleksitet, personlighed og svaghed.

Og det klæder ikke nogen politikere i 2022.

Fakta om ‘Statsministeren Spørger’

Forfatter: Socialdemokratiet
Medvirkende: Mette Frederiksen, Søren Pind, Pelle Dragsted, Svend Brinkmann m.fl.
Antal afsnit: 8
Varighed: Ca. 45 minutter
Land: Danmark
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 27. maj 2022
Dansk streamingtjeneste: Podimo

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Podcast anbefaler: 3 podcasts du skal høre i juli

LÆS OGSÅ: Månedens tip: Gode podcasts om historie

Total
1
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like