Anmeldelse: ‘Spiralkampagnen’ er et mørkt kapitel i Danmarkshistorien

Cover podcast Spiralkampagnen
Spiralkampagnen / Foto: Podtail

Som alle gode fortællinger, starter ‘Spiralkampagnen’ med en undren.

I podcasten Spiralkampagnen forsøger to journalister at afdække et kapitel af Grønlands og Danmarks historie, der ikke er velkendt eller veldokumenteret. Journalisternes undren starter, efter at have set en artikel i et grønlandsk dameblad. I artiklen beskriver en grønlandsk kvinde, hvordan hun som ung pige i midt 60’erne fik opsat en spiral. Ifølge kvinden uden hendes samtykke og uden hendes forældres kendskab.

LÆS OGSÅ: Månedens tip: Gode podcasts om historie

Igennem podcastserien finder man ud af, at hun ikke er den eneste kvinde. Det viser sig, at der har været en større kampagne, som var orkestreret af den daværende danske regering.

Spiralkampagnen er fortællingen om grønlandske kvinder, deres ret til egen krop, dansk kolonialisme og ikke mindst forskellen på mennesker.

Kvindernes egne fortællinger

Fortællingerne i Spiralkampagnen er en del af de fortællinger, der har været om Danmarks ageren på Grønland i rollen som en koloniserende magt. En fortælling om, hvordan man ville stoppe de grønlandske kvinder fra at få børn, og dermed sænke fødselsraten, samtidig med at man kunne sænke de danske udgifter til Grønland.

Det, der gør, Spiralkampagnen til en god fortælling, og en god podcast, er alle de kvinder, som de to journalister har fået i tale. Hver enkelt af kvinderne har det tilfælles, at de har fået opsat en spiral. Derudover er deres historier forskellige.

LÆS OGSÅ: Sommerens podcast anbefalinger

Der er Naja, som fik opsat sin spiral som 14-årig, uden hun selv havde givet samtykke til det. Naja var ikke seksuel aktiv, og hun beskriver oplevelsen som at “det føltes som et overgreb. At staten tog min mødom.”

Elisibanguaks fortælling er en anden. Hun får sat en spiral op og oplever voldsomme smerter. Et år efter opsætningen tager hun til lægen med sine smerter. Lægen kan dog ikke finde den opsatte spiral, og opsætter derfor en ny. Ved en senere røntgenundersøgelse finder de den første spiral. Elisibanguak har altså haft to spiraler på samme tid.

En vigtig fortælling

Spiralkampagnen er en vigtig fortælling, der fortjener opmærksomhed. Ikke bare som en journalistisk fortælling, men som en del af den dansk-grønlandske historie. For om vi danskere vil erkende det eller ej, har vi været en kolonimagt. Der er blevet taget beslutninger på bekostning af det grønlandske folks frihed med henblik på at gavne Danmark.

LÆS OGSÅ: 5 podcasts du skal høre, hvis du nyder autentiske fortællinger

Foruden at være en vigtig fortælling om Danmark som kolonimagt er det også en vigtig fortælling om kvindehistorien, og kvinders ret til egen krop. En ret, der gennem historien ikke altid har eksisteret.

Spiralkampagnen afdækker en vigtig del af Danmarkshistorien. Den gør det på en måde, hvor man som lytter sidder forarget efter hvert endt afsnit. Historien fanger lytteren, og man vil for alt i verden gerne vide, hvorfor det hele er sket.

Fakta om ‘Spiralkampagnen’

  • Værter: Anne Pilegaard Petersen og Celine Klint
  • Varighed: 5 afsnit
  • Land: Danmark
  • Producent: DR Lyd Dokumentar og Krimi
  • Streamingtjeneste: DR LYD, Apple Podcast, Spotify og Podimo

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Det levende bevis’ viser, hvor skabet skal stå

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’Bagstiv – Sidste censurfri zone’ sætter gang i lattermusklerne

Total
23
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like