Anmeldelse: ‘Renegades: Born in the USA’ er mere end bare godt selskab

Foto: The Renegades: Born in the USA/Spotify

Bruce Springsteen blev hyret til at spille, da Barack Obamas var i gang med sin valgkamp til præsidentvalget i 2008, og siden er de to blevet gode venner.

Dét venskab, og to meget forskellige tilgange til USA og til livet, er grundstenen i den nye podcast, Renegades: Born in the USA. I denne anmeldelse kan du læse min mening om podcasten.

Der er ingen tvivl om, at de to mænd er giganter i den amerikanske historie. Barack Obama har været en afholdt og kritiseret præsident, der har brudt lige så mange grænser ned, som han har været med til at bygge op.

LÆS OGSÅ: 30 podcasts du bør høre: Din guide til den uendelige podcast jungle

Springsteen har kombineret sin meget amerikana-inspirerede rockmusik med en samfundskritisk røst, der har været klar til, med kærlig hånd, at fortælle magthaverne, hvor de går galt i byen.

Fra hver sit til det samme

Forskellene på de to mænd stopper ikke der. Obama er vokset op som delvist sort og har rejst verden rundt med sin mor, mens Springsteen er vokset op som fattig, hvid mand i New Jersey. Søn i en, for tiden og stedet, standard lavere middelklasse arbejderfamilie.

Foto: Pete Souza/White House Photo Office

Alligevel har de skabt sig et liv i et USA, hvor nogle helt gængse regler for samfundet var gennemgående, men som har én fællesnævner: de har udlevet, den amerikanske drøm.

Fra mindre optimale ståsteder har de rejst gennem tilværelsen til at nå toppen af deres respektive områder, og ”the Boss” og ”The Prez” er velovervejede mænd, med en rygsæk fyldt med sindssygt spændende historier, og en umanérligt god måde at reflektere over tingene.

LÆS OGSÅ: Hvad foregår der? 5 nyhedspodcasts, der holder dig opdateret

Dét alene gør Renegades: Born in the USA til et fremragende godt bud på en podcast, der både underviser i nogle historiske aspekter og giver personlige vinkler på større samfundsrelevante ting. Det hele er serveret på en ligefrem og utroligt let tilgængelig facon, der sørger for, at de fleste kan være med, så længe de taler engelsk.

Nyd det gode selskab

Indholdet i Renegades: Born in the USA er den største del af podcastens værdi, men lige så vigtigt er måden, den er serveret på.

Formatet er en samtale. Bruce og Barack taler sammen. De taler sammen i et værelse fyldt med Springsteens guitarer, de taler sammen i en garage, og i en gamle amerikanerbil. Selvom det skulle vise sig at være et nøje indstuderet format, så er det udført – og gennemført – på en måde, der gør det svært ikke at lade sig synke ned i sofaen ti minutter mere eller tage en omvej på løbeturen, for at få det hele med.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Twin Peaks i ørerne med The Secret History of Twin Peaks

Ligesom dårligt skuespil kan ødelægge historien i en film, kan en dårligt produceret podcast også smadre indholdet. I Renegades: Born in the USA er det heldigvis lykkedes at skabe noget, der virker på alle planer.

Der en god stringent linje gennem podcastene, som måske nok er klippet, så det passer, men de enkelte afsnit sætter fokus på en enkelt vinkel, som de herrer Obama og Springsteen, så får lov til at boltre sig med.

LÆS OGSÅ: Fra Zack Snyder til Leonardo DiCaprio: 5 film vi glæder os til på Netflix i 2021

Der en god balance mellem historier, refleksion og debat, som både driver hvert enkelt afsnit fremad, og som giver stof til eftertanke, mens der males billeder for os, der er visuelt fantasifulde. Og der bruges klip fra både taler, nyhedsindslag og Springsteens (og andres) musiknumre, til at give en god dynamik i hvert enkelt afsnit.

Fluen i suppen

Det lyder jo næsten helt perfekt, og for nogen tror jeg også, at det er det. Men det er nok et fåtal, der kan lade sig begejstre helt så meget, som jeg kan. Jeg er også skørt indrettet, for jeg kan finde stort set alting spændende, hvis det fortælles af en person, der brænder for emnet.

Foto: Crag ONeal

Det gør både Springsteen og Obama. Men hvis ikke man kan glæde sig over den slags, så kan Renegades: Born in the USA godt blive en selvsmagende omgang.

Det ER en noget esoterisk oplevelse. For selvom deres kompetencer er svære at modsige, så mangler der til tider noget modspil. De to er tit meget enige, hvilket efterlader de uenige, uden noget at skulle have sagt.

LÆS OGSÅ: Fra komedie til gys: 6 gode film på Viaplay

Det er rockerspændende at høre dem fortælle om, hvordan man definerer maskulinitet i en kontekst af at være de ultimative alfa-hanner. Særligt når de begge har haft en opvækst, hvor det er stærke kvinder, der har sørget for dem.

Different but still the same

Men det er lidt den samme oplevelse, de begge sidder med. Med kastrererede faderfigurer, og behovet for at finde en rolle som mand i tilværelsen, der først rigtig lykkes for dem, da Springsteen møder Patti og Obama møder Michelle.

Foto: Annie Leibovitz/White House Photo Office

På den måde bliver det reelt set bare gode historier, der bliver fortalt og afspejlet og debatteret, på samme grundlag.

Det er ikke svært at se, hvorfor de to er blevet gode venner. Andet ville være sært. Det gør desværre bare, at Renegades: Born in the USA godt kan mangle noget konflikt, noget dynamik og noget indhold.

LÆS OGSÅ: Romantik i luften: Er du mand nok til at se de her film og serier

Men hvis du kan lide de to herrer, og du bare gerne vil være fluen på væggen, når de sidder og snakker om dybe og relevante ting, så er der virkelig guld i overflod at finde i Renegades: Born in the USA.

Info om Renegades: Born in the USA

  • Medvirkende: Barack Obama, Bruce Springsteen
  • Kan findes på: Spotify

LÆS OGSÅ: 5 lydbøger, der får tiden til at forsvinde

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Bliv ført tilbage i tiden med ‘The Terror’ og ‘The Abominable’

Total
1
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like