Anmeldelse: P1s ‘Kostskolen’ pakker ikke uhyrlighederne væk

Cover af podcasten Kostskolen
Foto: Kostskolen/DR

Hvis du er fan af dybdeborende journalistik og en stærk fortælling er  Kostskolen helt sikkert noget for dig.

P1s korte podcastsserie fungerer virkelig godt. Og i denne anmeldelse af Kostskolen kommer vi helt tæt på, hvorfor det er en så vigtig fortælling at få frem i lyset.

Podcast i DR-kvalitet

Jeg er blevet rigtig stor fan af podcasts på det seneste, men bliver nogle gange overvældet, hvis der er mange afsnit i bagkataloget. Hvis du har det lige som mig, kan jeg anbefale podcasts, der er afsluttede.

Kostskolen er sådan én. Og med bare otte afsnit af ca. 30 minutter pr. afsnit kan podcasten klares ganske hurtigt. Men vær opmærksom på, at du risikerer, den bliver hængende i dine tanker længe efter.

LÆS OGSÅ: 3 true crime podcasts, der får det til at løbe koldt nedad ryggen

Christian Stemann er fortæller, og selvom han er neutral og gør et stort arbejde for at være objektiv, er det tydeligt, at også han bliver berørt af, hvad der foregik på Kostskolen.

Det hele begyndte til en fest

Ved en fest overhørte Stemann en samtale, hvor nogen omtalte en kostskole ved navn Havregården. Som så mange andre havde Stemann ikke det store kendskab til kostskoler i Danmark. Det er noget, der hører Storbritannien, Schweiz og filmenes verden til. Men der stod han så til en fest og hørte om en kostskole i Nordsjælland med et blakket ry.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: “At høre podcasten ‘I Weigh’ er som at tage den røde pille i Matrix”

Hjemme igen gik han i gang med den første umiddelbare research og ganske rigtigt var der en nordsjællandsk kostskole ved navn Havregården. Dog var de første mange links på google rosende og viste et billede af glade børn i lækre omgivelser med nærværende voksne omkring dem.

Det var først da han faldt over en kommentar på en Youtube-video fra skolen, at Christian Stemann fik første vidneudsagn om, at den halve historie fra festen holdt stik.

Advarsel inden lytning

Det er vigtigt for mig som anmelder at gøre opmærksom på, at denne podcast går helt ned i detaljen, og lader de enkelte elever og medarbejde fortælle deres sandhed, så hvis du har brug for at passe på dig selv omkring visse emner, kan det være, denne podcast ikke er for dig.

De væsentligste emner, der kan være overvældende, som Stemann kommer ind på i sine samtaler, er selvmordsforsøg, seksuelle overgreb, vold og stofmisbrug.

For mig som lytter og anmelder er det meget vigtigt for mig at huske på, at disse voldsomme hændelser er gået ud over børn og unge mennesker. Og jeg synes i den grad, at Kostskolen som podcast lykkes med at fortælle deres historie med respekt, uden at pakke uhyrlighederne væk.

En følelsesmæssig rutsjetur

Sammen med Christian Stemann kommer vi som lyttere med på en rejse ind i en verden, som han aldrig har kendt til. Og sammen med Stemann får vi lov at komme ind bag forhænget og møde mennesker med ar på krop og sjæl.

Havregården Kostskole reklamerer med at være ”Den bedste skole – ever”. Men bag facaden gemmer der sig en anden og mere dyster hemmelighed. Kommentaren på Youtube leder Stemann videre til en række samtaler med tidligere elever og medarbejdere, som kan fortælle, hvordan der i årevis har været problemer med vold, stoffer, selvmordsforsøg, krænkelser og seksuelle overgreb på skolen.

LÆS OGSÅ: Guide: 3 danske podcasts alle kan lytte med på

Dette er sket på en kostskole, der eller stolt tager børn ind, som har det svært og derfor er udsatte, hvilket gælder både fagligt og socialt.

Konsekvenser

I løbet af de otte afsnit hører vi en del historier om, hvad der foregik på Havregården, både fra tidligere elever, medarbejdere og nogle pårørende. Samtidig flettes svar, fra de der havde ansvaret for at holde opsyn med skolen, ind.

Langt ind i podcasten er de forskellige styrelser gode til at fralægge sig ansvaret, men i de sidste afsnit går det stærkt og ansvarsfralæggelsen forstummer til fordel for handling.

LÆS OGSÅ: 5 af de mest populære podcasts i 2021

Som lytter var Havregården et kendt navn for mig, da jeg i nyhederne tilbage i april 2021 havde hørt om en dreng, der var blevet udsat for vold af andre elever. Denne opmærksomhed er bare én af historierne, som Christian Stemann med sin podcast får hevet frem i dagens lys.

Hvad så nu?

Hen over 8 afsnit går vi fra måske at vide noget, til at vide en hel masse uhyggeligt, og vi er endda så heldige, at vi også kender nogle af konsekvenserne. Og det er ikke så lidt.

Derudover har vi som lyttere fået lov at se ind i en verden, som vi måske ikke ser til hverdag. En verden, hvor børn er endnu mere sårbare end ellers, og hvor det desværre ikke er alle voksne, der er den opgave moden.

Hvis du har mod på at dykke ned i den verden og er klar til en formidabel fortælling kan jeg kun anbefale Kostskolen.

Info om Kostskolen

  • Titel: Kostskolen
  • Fortæller: Christian Stemann
  • Længde: 8 afsnit af omtrent 30 minutter
  • Ligger på: DR Lyd, Spotify, iTunes og alle de andre store podcasts apps

LÆS OGSÅ: De fem bedste krimipodcasts lige nu

Total
1
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *