Anmeldelse: ‘Opgøret’ er fuldkommen fantastisk

Cover podcasten opgøret
Opgøret / Foto: Podtail

Podcasten ‘Opgøret’ italesætter et historisk retsopgør, hvor de efterladte gidsler for en gang skyld bliver en del af fortællingen.

DR LYD har kastet sig ud i at formidle et historisk retsopgør mod Islamisk Stat i den nye podcast Opgøret. Det er fortællingen om alt det, der skete efter Daniel Ryes befrielse i 2013, hvor gidsler blev efterladt i ørkenen, og medlemmer af fangervogtergruppen blev retsforfulgt.

Med en fantastisk fortæller og fabelagtige formidlingsevner formår podcasten at dykke ned i den komplicerede retssag, podcasten beskriver, som det mest profilerede retsopgør mod terrororganisationen nogensinde.

Den ukendte del af historien

En af mine store bekymringer for Opgøret var, om den ville genfortælle en velkendt historie, uden at kunne tilføje noget nyt til bordet. Modtageren har efterhånden fået Ryes historie fortalt i mange formater, selvom det er en historie, der ikke kan fortælles for mange gange.

Men allerede fra første afsnit blev min frygt afkræftet, da podcasten starter ud fra Ryes befrielse, hvor lytteren får alle informationer om befrielsesprocessen fortalt af selve gidselforhandleren Jens Serup. Ikke nok med at det er enormt spændende at få indsigt i gidselbefrielser, så kommer vi helt tæt på korrespondancen mellem Serup og fangevogterne.

På sin vis trækker Opgøret på en velkendt historie på den bedste måde, da Ryes kidnapningssag fanger lytterens interesse med det samme.

LÆS OGSÅ: ‘Fortællinger om mord’ får dig til at ryste i bukserne

Udover at dykke ned i retsopgøret, berører Opgøret også alle aspekter udenom. Og endda på kun otte episoder. Der nævnes bl.a., hvordan afgørende beviser i retssagen mod den britiske fangevogter El Shafee Elsheik blev skabt. Dette indebærer både interviews af de formodede fangevogtere og den forfærdelige video af gidslerne, hvor de sidder på kanten af en grav i den syriske ørken.

Med disse neddyk maler podcasten det store billede for lytteren, mens guirlander af tanker kommer frem. Det fungerer fantastisk, da man som lytter ikke kan lade være med at klikke afspil på næste episode. Men selvom det er enormt spændende, gør det ikke fortællingen mindre kompleks.

Så hvis du beslutter dig for at lytte til Opgøret skal det være med et koncentreret øre.

Klap på skulderen til Puk Damsgård

Derudover formår DR at skabe et dragende univers med lydeffekter og en velovervejet tilrettelæggelse af historiens tidspunkter. På sin vis er podcastens lydunivers med til at gøre historien så indtryksfuld og fangende, som den er.

Men podcastens succes er ikke kun på grund af DRs sans for at lave gode podcasts. Mellemøstkorrespondent Puk Damsgård gør også et fænomenalt arbejde som podcastvært. Med evner til at formidle historiens kompleksitet, gør hun fortællingen spiselig for lytteren, så man kan forstå ethvert vendepunkt i retssagens forløb.

LÆS OGSÅ: 3 podcasts, der holder dig opdateret om krigen i Ukraine

Ligeledes giver hun et eksklusivt indblik i sagens detaljer, hvor hun selv deltog bag de lukkede døre. Lytteren kommer helt tæt på, mens podcastværten gennemgår sine førstehåndsindtryk af sagen, samt de frustrerende øjeblikke hvor chancen for retfærdighed var minimal.

Damsgård har virkelig gjort sig fortjent til titlen som podcastvært. Jeg håber inderligt, at det ikke er sidste gang, hun påtager sig den rolle, da hun gør et fantastisk stykke arbejde.

LÆS OGSÅ: Lær alt du bør vide på under et kvarter gennem podcast: ‘Forstå det på 10 minutter’

Det anbefales, at lytteren enten har set filmen Ser du månen Daniel? eller har læst Ryes bog, inden der trykkes afspil til Opgøret. Podcastens handlingsforløb kræver nemlig noget baggrundsviden for at forstå de afgørende øjeblikke. Uden den viden kan det være svært at få den fulde oplevelse af historien. Heldigvis er det ikke værre end at skulle se en fantastisk film.

For dem som ikke kan selv

Igennem podcastens forløb deltager Rye i flere omgange, hvor han bl.a. er medvirkende til at fortælle historien om den berygtede fangevogtergruppe. Men han taler ikke kun på sine egne vegne. Ryes deltagelse fungerer som et talerør for dem, som aldrig fik sit tilbage. Han fokuserer på de efterladte gidsler, som stadig er fanget eller aldrig fik sin billet til frihed.

For lytteren er Ryes fortælling en supplerende vinkel til historien, hvor man kommer et par niveauer dybere ned i de personlige tanker og ufortalte øjeblikke. Ikke nok med at det er en indtryksfuld fortælling, så retter podcasten et fokus på den del af historien, som få taler om.

LÆS OGSÅ: Politiet fortæller sandheden om deres arbejde i ny podcast: ‘Sorte dage i politiets historie’

Rye medvirker dog ikke kun i form af interviews. Han besidder også rollen som vidne i retssagen, hvor han stod ansigt til ansigt med den tiltalte. Som lytter sidder man med hjertet helt op i halsen, mens man hepper på ham hjemme i sofaen. Især hvis man var en af de tidlige lyttere, som skulle vente på episode syvs udgivelse.

Del, hvis du finder podcasten vigtig

Det er lang tid siden, at jeg har været så fanget af en podcast, og jeg er ærgerlig over, at den allerede er slut. Ikke fordi der er mere at fortælle, men fordi jeg gerne vil have lytteroplevelsen igen.

Damsgård afslutter podcasten med at forslå lytteren at dele historien med andre, hvis man finder den vigtig. Med det sagt, så giver jeg podcasten Opgøret et fuldtalligt sæt hjerter, da den helt klart ligger på min topliste over de bedste podcasts, jeg nogensinde har hørt.

Med Damsgårds fortælleevner og et velskrevet handlingsforløb fremhæver podcasten et retsopgør, der får en plads i verdenshistorien.

Faktaboks

  • Tilrettelæggelse: Puk Damsgård og Merle Baeré
  • Medvirkende: Puk Damsgård, Jens Serup og Daniel Rye
  • Antal afsnit: 8
  • Land: Danmark
  • Produktionsår: 2022
  • Dansk premieredato: 6. april 2022
  • Dansk streamingstjeneste: Apple Podcast, Spotify, Podtail og Podimo

LÆS OGSÅ: ‘Simon Spies´ privatsekretær’ afslører hidtil ukendt info om Spies’ såkaldte “morgenbolle-piger” på Podimo

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Hva så?! forklarer alt’ er lærerig underholdning af den bedste slags

Total
5
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like