Anmeldelse: ‘Mørkeland’ er tilbage i samme stærke format

cover af podcasten Mørkeland
Mørkeland / Foto: Podtail

En af Danmarks mest populære og omdiskuterede podcast er endelig tilbage fra barsel. Mange vil klappe i hænderne af glæde, fordi de igen kan få deres ugentlige Mørkeland-fix.

Denne anmeldelse er baseret på Mørkeland afsnit 175. Afhold ikke dig selv fra at lytte til alle forrige afsnit. Der er ingen skuffelse i sigte.

Mørkeland har været tilbage fra barsel i nogle uger nu, og vi har savnet dem. Det originale Mørkeland-format står igen stærkt, og der er ingen tvivl om, at Camilla og Kristine har savnet os lige så meget.

Lytterne gik dog ikke helt tomhændet rundt under barslen, da vi stadig blev forkælet med forud optagede afsnit af et andet format, end vi er vant til. Det kan dog nu konkluderes, at det originale format er bedst, og det er helt sikkert det fortrukne.

LÆS OGSÅ: Månedens tip: Podcasts om personlige fortællinger

Mørkeland gik fra en samtale om mord hen over aftensmaden, til nu at være én af de mest afspillede podcasts i hele Norden. Selv nordmænd og svenskere kan ikke få nok. Mørkeland er nået ud over mange kanter og ind i mange hjem.

Konceptet med Mørkeland har altid været at bringe de sager op, som fik mest medieomtale, er ældre en 10 år gamle og som fik betydning for retssystemet, samt ændrede forhold i det samfund, vi kender i dag. Afsnit 175 er endnu et af dem.

Psykisk sygdom er ikke synderen

På en time og 38 minutter, når vi vidt omkring to danske mordsager med en finsk forbindelse. Afsnittet er ikke et af de der afsnit, hvor man vrider sig i væmmelse. Dog er det heller ikke et afsnit uden brutalitet.

Én ting, Camilla og Kristine virkelig skal roses for i denne omgang, er deres sobre og rigtige måde at tackle så følsomt et emne som psykisk sygdom på. Ubevidst eller bevidst formår de to værter at lægge en dæmper på, at der egentlig er tale om psykisk sygdom eller noget stof-fremkaldt.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Der er ikke et øje tørt i ‘Bitcoin-bedraget’

I stedet formår de at fokusere på sagen, uden at tvære rundt i spørgsmålet om, morderen gjorde det, fordi personen var syg. Det er de færreste medier, der formår at håndtere et emne som psykisk sygdom, med så roligt et håndgreb. Bravo for ikke at udskælde den syge psyke, som grunden til alle de forfærdelige handlinger. Det kunne mange lære af.

Mørkelænder

Alle burde lytte til Mørkeland, og det er ikke kun på grund af de to mord, der hver gang bliver vendt, men også fordi Camilla og Kristine sender en invitation til et venskab direkte ud til os hver gang.

LÆS OGSÅ: Drive Studios skal lave afslørende dokumentarserier til Podimo

For bare indrøm det: Når vi tænder for Mørkeland, er det ikke kun for at lytte til danske eller udenlandske mord. Det handler jo i virkeligheden også om de to, der fortæller os dem. Camilla og Kristine har formået noget sjældent – nemlig at skabe en familiær tone, der får alle til at føle sig som en del af slænget.

Når man som Mørkelænder sidder og lytter til kvinderne i front, kan man jo nærmest ikke være i sig selv af begejstring over, hvad de to grandkusiner har formået med den her podcast.

Chips med dip

Mørkeland er en klasse for sig selv. Selvom genren for Mørkeland netop er true crime, burde der være en genre for særligt afhængighedsskabende podcasts. Mørkeland er lidt ligesom chips. Man nyder hver eneste chip til fulde, og man har ingen stopklods, når man først er gået i gang.

Afsnit 175 er endnu en af en håndfuld chips, der bare inhaleres, og nydes med en skovl af dip i form af Camilla og Kristine. Ingen chips uden dip. Ingen Mørkeland uden Camilla og Kirstine.

LÆS OGSÅ: En true crime-fortælling om et rockeropgør: ‘Rockerne mod fiskerne’

Afsnit 175 holder sig heller ikke tilbage på nostalgi til dem, der kan huske de glade 70’ere, hvor hippietiden var i højsædet. Hippietiden, psykisk sygdom, LSD, brutalitet og tandstikker er helt sikkert det, som afsnit 175 vil huskes for.

Mørkeland i sig selv bliver husket, anmeldt og anbefalet for netop det koncept og format, grandkusinerne har sat op. Den hjemlige stemning. Kammeratskabet imellem de to, samt at Mørkelændere bare har en fælles forståelse. Vi dyrker mørket. Vi dyrker Mørkeland. To ting, der ikke bare lige forsvinder – om vi vil det eller ej.

Mit sidste råd er bare: sæt afsnit 175 i ørene. Nyd det.

Fakta om ‘Mørkeland’

  • Tilrettelæggelse: Camilla Aurvig og Kristine Bugbee
  • Medvirkende: Camilla Aurvig og Kristine Bugbee
  • Antal afsnit: 175 + miniepisoder
  • Land: Danmark
  • Produktionsår: 2022
  • Dansk premieredato: 9. maj 2022
  • Dansk streamingstjeneste: Apple Podcast, Spotify, Podtail og Podimo

LÆS OGSÅ: 5 sjove podcasts, der får dig i godt humør

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Podcast anbefaler: 3 podcasts du skal høre i maj

Total
4
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like