Anmeldelse: Hvem vil ikke være venner med Kristine Sloth?

Foto: Sebastian Vistisen Toft / DR

Kristine Sloth tramper på alle samfundets forventninger, og tager en befriende ærlig snak, om at nedbryde tabuer om noget så essentielt som venskaber.

De fleste kender hende nok bedst fra YouTube. Som bare 14-årig var Kristine Sloth med til at starte et helt netværk af danske YouTubere, der voksede sig langt ind på teenageværelset i 2010’erne. Her blev Kristine særligt kendt for at sætte fokus på tabubelagte emner. Hun udleverede sig selv for at finde hoved og hale i den digitale jungle, der åbenbarede sig for de unge YouTube-stjerner, og som gav dem en konstant stigende kurve af fans.

LÆS OGSÅ: Nye, friske ungdomspodcasts fra DR Lyd

Alligevel har Kristine ikke nogen venner. Faktisk halede den digitale ensomhed så hurtigt ind på hende, at hun i 2019 gik ned med stress og lukkede sin YouTube-kanal. I dag er der få relationer tilbage fra tiden som YouTuber. Derfor har Kristine besluttet at tage et nyt tabu op: venner – eller mangel på samme.

Hvordan skaber man nære relationer? Er det okay ikke have nogen venner? Hvad er ægte venner? Og hvis skyld er det egentlig, hvis man føler sig alene? I samtalepodcasten Venner – med Kristine Sloth på DR Lyd får Kristine besøg af skiftende medværter i sofaen. Sammen undersøger de, hvad relationer og venskaber egentlig er for en størrelse.

350.000 ”venner” på Instagram

”Det er en mærkelig balance at have 350.000 ”venner” på Instagram. For så er der en forventning om, at man er vellidt. Jeg synes, at det er det modsatte. Jeg bliver mega ensom af det” fortæller Kristine i podcastens første afsnit, hvor hun interviewer sin ven og YouTube-kollega, Rasmus Brohave.

Første afsnit sætter rammen for, hvad det er for et liv Kristine har levet. Fra folkeskolens, med egne ord, freak, til en karriere som YouTuber og et konstant manglende socialt fællesskab at høre til. Den ensomhed forsøger hun nu at se i øjnene. Som lytter får vi pladsen i lænestolen ved siden af sofaen, hvor vi kan suge til os af gode råd, uden at indrømme noget selv.

LÆS OGSÅ: Bonusviden og bagland: De officielle podcast-kompagnoner til tre serie-mesterværker

Det kan dog godt blive en smule indspist indimellem. Når Kristine og Rasmus Brohave deler ud af deres fælles opvækst som teenage-voksne, der blev drevet rundt i manegen af skrigende followers og samarbejdspartnere i jakkesæt, mens vi andre afleverede fysikrapporter i 2.g. Eller når samtalen med hendes kollega, Malene Atzen, mest af alt bliver 45 minutters pep-talk til hinanden om, hvor gode venner de er. Så kan det være svært som lytter at finde ro i lænestolen og helt forstå, hvornår og hvorfor det lige er, at vennerne er forduftet.

Ærlighed giver kærlighed

Men, understreger Kristine flere gange i sin podcast, så er det ikke fordi, at lytterne skal have ondt af hende. Det handler om at tale om dét tabu, det kan være, ikke at have venner – og gennem samtale at blive klogere på sig selv og andre. Og at du ofte ikke står alene med dine bekymringer.

Kristine er ikke bange for at sige sandheden, men hun er heller ikke bange for at høre den. Blandt podcastens gæster møder vi bl.a. Louise Sloth, Kristines mor og bedste veninde.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Anne Mette Kirks Låst kan virke skræmmende

”Hvordan har du det med, at jeg er 22 år og ikke har et behov for at gå i byen?” spørger Kristine sin mor. Der er mange gode råd at hente, og det er rørende at høre en samtale mellem mor og datter, hvor der ikke er lagt fingre imellem. Mor-Sloth er ikke bange for at fortælle sin datter nogle af de realiteter, hun må se i øjnene, og som podcasten vel egentlig søger at finde.

Gode råd med på vejen

Der bliver langet gode råd over disken, og som lytter noterer vi ihærdigt ned i notesblokken, som er det vores egen mor, der ser lige igennem os. Og som på én gang giver os et los i røven og samtidig understreger en dyb respekt for de valg, vi træffer.

LÆS OGSÅ: 5 lydbøger, der får tiden til at forsvinde

Kristine gør, som Kristine gør bedst. Hun formår gennem helt almindelige hverdags-samtaler at aftabuisere, uden at lytteren nødvendigvis er opmærksom på det. Hun reflekterer, analyserer og har ikke noget imod at høre sin egen stemme en ekstra gang eller to. Og samtidig ånder vi som lytter lettet op i lænestolen. For nu er vi ikke længere alene om at gå rundt med det evige spørgsmål: ”Hvordan kan jeg blive en bedre ven?”.

Info om Venner – med Kristine Sloth

  • Medvirkende: Kristine Sloth + gæster
  • Kan findes på: DR Lyd, Apple Podcast, Spotify

LÆS OGSÅ: Fra komedie til gys: 6 gode film på Viaplay

Total
1
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like