Anmeldelse: ‘Hva så?! forklarer alt’ er lærerig underholdning af den bedste slags

Cover Hva så forklarer alt podcast
Hva så forklarer alt / Foto: Podtail

Skal man have en opfrisker på universets skabelse, naturkræfter, atomer og alt derimellem, så er ‘Hva så?! forklarer alt’ det bedste bud på informativ underholdning.

I podcasten Hva så?! forklarer alt forsøger Christian Fuhlendorff at forklare stort set alle de større spørgsmål fra The Big Bang og frem i tiden. Det er en podcast, der i den grad giver dig lyst til at lytte videre!

Denne anmeldelse er baseret på de tre første afsnit af Hva så?! forklarer alt.

Alt starter ved Big Bang

I denne podcast har Fuhlendorff sat sig for at forklare alt med hjælp fra astronomer, historikere og forskere inden for diverse felter. De skal alle hjælpe os til at forstå de helt grundlæggende ting ved eksistensen af alting. I podcasten agerer Fuhlendorff således den almene lytter, der ikke kender til de store sammenhænge.

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Podcast anbefaler: 5 podcasts du skal høre i april

Podcasten lægger i første episode ud med Big Bang, hvor Fuhlendorff får hjælp af lektor Troels Christian Petersen til at forstå universets begyndelse. Man tænker sikkert, at det lyder som en stor mundfuld, men det er det slet ikke.

Troels Christian Petersen er lektor i eksperimentel partikelfysik og ved rigtig meget om de ting, der kan give en grundlæggende indsigt i, hvad alt er. Samtidig er han god til at lære fra sig.

LÆS OGSÅ: ‘Fortællinger om mord’ får dig til at ryste i bukserne

Der bliver godt nok brugt store ord om fysikken og videnskaben bag emnerne. Men hvis det hele virker uoverskueligt, kan man være sikker på, at Fuhlendorff sidder klar til at stille uddybende spørgsmål, så alle kan være med. Episoderne spænder mellem cirka 20 til 40 minutter, hvilket virker som en god tidramme for hver af emnerne.

Lærerig og sjov

Podcasten formår at berige os med viden, som man måske ikke selv vidste eller havde tænkt over. Universet blev skabt for flere milliarder år siden, men helt præcist hvad bestod det af? Og hvordan udviklede det sig til det, vi kender i dag med galakser, planeter og stjerner?

Selvom det er svært at begribe, at universet engang var en såkaldt suppe, så giver det bare god mening, når vært og gæst i samarbejde sidder og forklarer det.

LÆS OGSÅ: 5 gode podcasts, du bør høre, som du (måske) aldrig har hørt om

Hva så?! forklarer alt tager os med på en rejse gennem universets og vores historie, hvor vi bliver beriget med viden om, hvordan det hele hænger sammen helt ned til den mindste partikel. Vi kommer bl.a. rundt om Isaac Newton, Niels Bohr og flere andre fysikere og matematikere, der har været afgørende i forståelsen af videnskab.

Det er en hyggelig og ikke mindst lærerig podcast til dem, der er interesseret i historie, fysik og en masse anden videnskabelig lærdom. Men den kan også sagtens nydes som god underholdning til en stille eftermiddag.

Og når det bliver lidt indviklet og man måske sidder lidt som et spørgsmålstegn, så får man lige en opmuntrende orientering fra Fuhlendorff om, at han altså heller ikke forstår det helt.

Dejlig billedelig podcast

Noget, der er enormt godt ved denne podcast og Christian Fuhlendorff, er, at han er en mester i billedelige forklaringer. Om så det er pinocchiokugler eller nullermænd, der inddrages i snakken om atomer og naturkræfter, så giver det bare et forfriskende og sjovt pust.

Podcasten gør også rigeligt brug af lydeffekter til at understøtte samtalen eller opbygge stemningen. Det fungerer egentlig rigtig godt og bidrager til god dynamik i episoderne.

LÆS OGSÅ: Kidnappet af Islamisk Stat: ‘Opgøret’ går tæt på sager som minder om Daniel Ryes fortælling

Ud fra de tre første episoder ser det lovende ud for resten af Hva så?! forklarer alt. Det er en fornøjelse af lytte til Christian Fuhlendorff, når han skal forklare, men samtidig også forstå de forskellige sammenhænge. Podcasten er velproduceret og funderet, og man føler ikke man sidder og mangler noget.

Nye episoder udkommer hver onsdag og er helt klart hver at give et lyt på Apple Podcast, Spotify eller Podtail.

Fakta om ‘Hva så?! forklarer alt’

  • Vært: Christian Fuhlendorff
  • Varighed: Cirka 20-40 minutter
  • Land: Danmark
  • Premieredato: 25. marts
  • Streamingtjeneste: Apple Podcast, Podtail og Spotify

LÆS OGSÅ: ‘Simon Spies´ privatsekretær’ afslører hidtil ukendt info om Spies’ såkaldte “morgenbolle-piger” på Podimo

LÆS OGSÅ: 3 podcasts, du skal lytte til på Podimo i påsken

Total
6
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like