Anmeldelse: ‘En helvedes fortid’ er en hudløs ærlig fortælling

Cover til podcasten en helvedes fortid
Foto: En helvedes fortid/Phoebus Moreleón/DR

DR har endnu en gang kastet sig ud i at gå i dybden med en personlig fortælling fra den kriminelle verden.

Podcasten En helvedes fortid åbner døren for en kriminel hverdag, der er svær at flygte fra for dem, som engang har trives i den.

En mand ved navn Mikael ringer til DR-redaktionen, hvor han udtrykker et ønske om at lægge den kriminelle verden bag sig. Dette er starten på historien om Mikael, der på trods af sine intentioner om et bedre liv som familiefar, stadig truer fagfolk og transporterer stoffer.

LÆS OGSÅ: Fem podcastdokumentarer du ikke må gå glip af

En helvedes fortid dykker ned i, hvordan Mikael er blevet den mand, som han er i dag. Podcasten undersøger, hvorvidt det er samfundssvigt, opvækst eller noget helt tredje, der har skabt Mikael.

Den kriminelle verden

Som lytter får man indsigt i, hvordan det er at leve i en kriminel verden, hvor alt kan ske, igennem Mikaels perspektiv. Han forklarer blandt andet, hvilke kriminelle fristelser der kan opstå, når der er store pengesummer på bordet. Dog er han også bange for, at han en dag bliver skudt grundet sit tidligere liv, hvis han åbner døren for den forkerte mand.

Lytteren bliver på den måde draget ind i Mikaels hverdagstanker, der udtrykkes uden filter. Han reflekterer over, hvor der er plads til ham i samfundet, og om hvorvidt der overhovedet er plads til en som ham.

En helvedes fortid gør et godt stykke arbejde med måden, den formidler Mikaels tanker til lytteren på. Podcasten sætter ligeledes ord på en hverdag, der er ugenkendelig for mange.

Velproduceret og tankevækkende

Som lytter kan man frygte, at disse podcasts om personlige fortællinger ikke forholder sig kritisk til de følsomme tanker. Dog er det ikke tilfældet i En helvedes fortid.

I løbet af de fire episoder går Mikael og journalisten dybere ned i, hvorfor Mikael er, som han er. Det kommer frem, at Mikael lider af mentale udfordringer, som følge af sin barndom, hvilket er en stor faktor for hans voldelige adfærd.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Jeg overlevede’ giver stof til eftertanke

Dog stopper det ikke journalisten fra at have en kritisk tilgang til Mikaels valg i livet. Hvorfor stopper han ikke bare med at opføre sig på den måde? Og er han ikke selv skyld i, hvordan hans liv ser ud?

Dette paradoks med Mikaels handlinger og hans mentale udfordringer er et kæmpe emne i podcasten, hvor lytteren lidt efter lidt forstår Mikaels handlinger bedre. Yderligere får lytteren indsigt i Mikaels nærmeste, hvor de bliver sat i den varme stol i forhold til, hvem og hvad der er skyld i hans adfærd.

LÆS OGSÅ: De bedste podcasts i 2021

Vi hører blandt andet fra hans mor, reservefar og kæreste, der hver især fortæller deres oplevelser med Mikael. Det er utrolig spændende som lytter at få et nuanceret billede af, hvem han er, og hvilken påvirkning de har haft i forbindelse med hans opvækst og adfærd.

Derudover er podcastens format den klassiske DR-produktion, de fleste elsker. Hele historien bliver fortalt gennem ærlige interviews og opkald, hvor lytteren bliver en del af rejsen. Ikke nok med at podcasten er lyttervenlig, så foregår den også i et fornuftigt tempo.

Det eneste ærgerlige ved podcasten er, at man vil ønske, der var mere end fire afsnit.

En personlig fortælling

I Danmark er kriminalitet en veldiskuteret debat, hvor spørgsmål om, hvorvidt de kriminelle selv er skyld i deres livsudfordringer, ofte kommer frem. En helvedes fortid giver indsigt i, at dette ikke altid er tilfældet, og at det kan være en kæmpe udfordring for tidligere kriminelle at ændre deres liv.

Podcasten fremhæver ligeledes, hvordan en mand med mentale udfordringer og voldelig adfærd kan finde en plads i et samfund, som faktisk ikke altid selv ved, hvad de skal gøre af ham.

LÆS OGSÅ: Fra hygge i strikkeskuret til samfundets mørkeste afkroge: De nyeste og mest populære podcasts på Podimo

Hvis man vælger at lytte til podcasten, får man en indre debat om, hvad der skal til for, at en mand som Mikael kan lægge de kriminelle handlinger på hylden og være en god familiefar. Hele spørgsmålet om, hvem der skal gøre noget og hvem der kan gøre noget for, at der sker en forandring er podcastens fokus.

Derfor får En helvedes fortid fire ud af seks stjerner for at skabe en vigtig debat om den kriminelle verden ved at nuancere forskellige perspektiver fra den. Det er ikke en revolutionerende podcast, dog er den helt klart værd at lytte til.

Info om En helvedes fortid

Produktion: DR
Antal afsnit: 4
Varighed: 28 minutter
Dansk streamingtjeneste: Podimo, DR og Spotify
Land: Danmark
Dansk premieredato: 12. november 2021

LÆS OGSÅ: Top 5: Podcasts du kan lytte til i en travl hverdag

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ´På Stribe´ er af anden kaliber

Total
2
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like