Anmeldelse: ‘Djævlen i detaljen: Jagten på Jaguar’ er en fantastisk podcast med en misvisende titel

Cover af podcasten Djævlen i Detaljen
Djævlen i Detaljen / Foto: Podtail

‘Djævlen i Detaljen: Jagten på en Jaguar’ bringer nyt liv til en 17 år gammel dansk kriminalsag med et underholdende lydunivers og et uforudset handlingsforløb.

Den populære true crime podcast Djævlen i detaljen er endnu en gang dykket ned i en gammel, dansk krimisag. I denne omgang går podcasten på jagt efter den såkaldte mand Jaguar, som er medskyldig i påskemordet fra 2005.

På rejsen kommer lytteren tæt på efterforskningen, som afsnit efter afsnit afslører mere om, hvad der skete den 24. marts på Adelgade. På trods af at podcasten udfører et fantastisk stykke arbejde, så var episodernes forløb ikke, som jeg havde regnet med.

Kompetencerig fortæller

Et essentielt element, en podcast skal have, er en god fortæller, som formår at fange lytteren, og det har Djævlen i Detaljen: Jagten på Jaguar i høj grad. Allerede fra første episode er man draget af historiens uvished, da fortælleren, Nicholas Durup Thomsen, får lytteren til at visualisere de grimme øjeblikke og den tragiske hændelse.

LÆS OGSÅ: ‘Fortællinger om mord’ får dig til at ryste i bukserne

Ligeledes er podcastens manuskript velskrevet, da den i samarbejde med fortælleren tænder for lytterens nysgerrighed om, hvad der foregik i Københavns gader for 17 år siden. Uden disse veludførte fortælleevner ville podcasten ikke have den samme fangende effekt, som den har.

Men en fortæller kan hellere ikke levere et godt stykke arbejde uden en god historie. Selve kriminalsagen er fuld af ubesvarede spørgsmål, som kun vidner og tips kan være behjælpelige med. Denne uvished er et kæmpe bindepunkt mellem lytteren og podcasten, eftersom det vækker lytterens lyst til at høre mere.

Man bliver sulten efter svar, og heldigvis bliver man også mæt, eftersom podcasten berører alle historiens aspekter.

Produktionen spiller, som den skal

Udover de veludførte fortælleteknikker, er podcastens produktion en stor del af, at man lytter til næste episode. Selvom podcastens fokus er jagten på Jaguar, så tager Djævlen i detaljen lytteren med tilbage til 2005, hvor ligdele blev fundet i Adelgade.

LÆS OGSÅ: 5 gode podcasts, du bør høre, som du (måske) aldrig har hørt om

På dette tidspunkt har efterforskerne en fattig viden om, hvad der skete den dag, men lytteren får alligevel grundig indsigt i historien ned til de mindste detaljer. Hvis der er noget, en true crime fan kan lide, så er det de små detaljer, som man sjældent kan få fat i, når det kommer til uvisse sager som påskemordet. På dette område lever Djævlen i detaljen: Jagten på Jaguar virkelig op til deres podcasttitel.

Derudover bliver handlingsforløbet drevet frem af gamle nyhedsindslag og efterforskernes oplevelser, der fortæller om, da opklaringen af sagen sad fast i spekulationer og mangel på vidner. Selve podcastens evne til at drive handlingen frem, skal den have stor ros for, da stillestående perioder i en sag kan være en udfordring at gøre spændende.

LÆS OGSÅ: Ny sæson af ‘Lovløs’ er ude nu

Men med atmosfæriske lydeffekter og grundige neddyk i sagens detaljer, bruger Djævlen i detaljen: Jagten på Jaguar sagens stille tidspunkter som et spændingsmiddel, indtil det afgørende omdrejningspunkt træder til.

Et andet navn havde gavnet

Men når det så er sagt, så havde jeg en forventning om, at episoderne ville handle mere om den eftersøgte Jaguar fremfor sagens forløb, eftersom titlen er “Jagten på Jaguar“. Selvom podcasten udfører et fantastisk stykke arbejde, så havde jeg forventet en slags tinder-swindler jagt, hvor den eftersøgte altid var to skridt foran efterforskerne.

Alligevel kommer selve jagten ikke i spil før tredje episode, hvilket ikke er det, titlen indikerer. Men hvis man ser bort fra den misvisende titel, så er podcasten stadig ekstrem anbefalelsesværdig, da dens kvaliteter overrumpler den forkerte navngivelse.

Fantastisk som altid

Hvis der er en podcastproduktion, der næsten aldrig skuffer, så er det DR-LYD. Især Djævlen i detaljen har et ry for altid at levere varen, når det kommer til true crime indhold, hvilket de også gør denne gang.

Med en fornuftig gennemgang og en velovervejet produktion, formår podcasten at drage lytteren ind i påskemordets forløb og efterforskningen på trods af sagens stillestående periode. Ikke nok med at det er enormt imponerende, så giver det en lyst til at lytte til flere episoder af podcasten.

LÆS OGSÅ: True crime: De mest populære på Podimo lige nu

Dette gælder selvom podcastens titel ikke reflekterer, hvad lytteren kommer til at opleve. Derudover er det bemærkelsesværdigt, at Djævlen i detaljen giver et indblik i danske kriminalsager, som ubevidst har fået en plads i glemmebogen. Sager som påskemordet er en stor del af Danmarks kriminalhistorie, hvilket gør, at den fortjener at blive genfortalt på trods af sin alder.

Jeg giver Djævlen i detaljen: Jagten på Jaguar 5 ud af 6 stjerner, da podcasten formår at skabe et fantastisk lydunivers igennem en velovervejet tilrettelæggelse. Hvis du er true crime fan, anbefales det, at du giver podcasten et skud, da chancen for, at du bliver underholdt, er stor.

Fakta om ‘Djævlen i detaljen: Jagten på Jaguar’

  • Tilrettelæggelse: Nicholas Durup Thomsen og Tobias Ingemann
  • Redaktør: Mads Petter Kühnel
  • Producent: DR-LYD
  • Antal episoder: 3 episoder
  • Varighed: Cirka 30 minutter
  • Dansk streamingtjeneste: Apple Podcast, Podimo, Podtail og Spotify
  • Land: Danmark
  • Produktionsår: 2022

LÆS OGSÅ: Ny true crime-podcast har narkobetjent som vært på Podimo

LÆS OGSÅ: Gode krimipodcasts, der minder om ‘Forfulgt af Danmarks største stalker’

Total
1
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like