Anmeldelse: ‘Det levende bevis’ viser, hvor skabet skal stå

Det levende bevis cover
Foto: Det levende bevis / Foto: Podtail

Endnu en gang understreger DR LYD, hvordan podcasts skal produceres, når de genåbner en mystisk omskæringssag fra Fredericia.

DR-LYD har fundet forstørrelsesglasset frem for at dykke ned i en sag fra 2015. Et somalisk forældrepar blev dømt for at have fået deres døtre omskårede. Men på trods af retssagens afgørelse, fastholder ofrene, at hændelserne aldrig har fundet sted.

Efter syv år i tvungen stilhed står døtrene frem, hvor de i selskab med journalist Frederik Hugo Ledegaard undersøger retssagens forløb og afgørende scenarier. Med grundigt journalistarbejde og en veltilrettelagt podcast, bliver lytteren draget ind i omskæringssagens uretfærdighed.

Retfærdighedens vogter

Mens Det levende bevis forsøger at svare på sagens store spørgsmål, kommer alle involverede parter på utraditionel vis i det mistænksomme lys. Lige så vel som retssagens afgørelse bliver betvivlet, kommer pigernes påstande også i den varme stol. Dette element er enormt forfriskende, da podcasten ikke fremhæver den typiske ensidet fortælling, hvor kun den ene part får taletid.

LÆS OGSÅ: 3 podcasts om ufattelige svindelsager

Det er værd at anerkende podcastens sans for rimelighed, da rollen som retfærdighedens vogter ikke altid er nem. Podcasten kan risikere at fremstå kynisk overfor ofrenes påståede oplevelser, når det danske retssystem skal have sin chance. Men det er ikke den følelse, lytteren sidder tilbage med, da kritikpunkterne bliver bragt til bordet på en respektfuld måde.

Ingen bliver trådt over tæerne, hvilket Det levende bevis skal have et kæmpe klap på skulderen for. Som lytter sidder man i spænding på den anden side af høretelefonerne, mens man hepper på retfærdighed, hvor end den så hører til.

Lytteren danner sin egen mening

Yderligere resulterer podcastens rimelighed også i, at lytteren får plads til at danne sine egne holdninger uden indvirkning fra emotionelle effekter. Det ville være så nemt for Det levende bevis at påvirke lytteren følelsesmæssigt, da sagen er af høj emotionel karakter.

Men podcasten bidrager ikke til den kedelige tendens, hvor lytteren bliver påvirket gennem nonverbale virkemidler. Det er fedt at opleve, hvordan podcasten efterlever sin præmis om rimelighed, da det efterhånden er en sjældenhed i fortællinger. Især fordi lytteren for en gang skyld selv kan placere sin medhold.

En journalistisk rejse

Yderligere får lytteren igennem Det levende bevis lov til at opleve det, man kalder for godt gammeldags journalistarbejde, når Ledegaard går på jagt efter svar. Med aktindsigt tilbringer han uger med hovedet nede i dokumenter, mens han side efter side forsøger at afklare rettens afgørelse.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Ubegribeligt’ sætter tankerne i gang

Men som altid med uretfærdige sager, kæmper han med forsvundne hovedbeviser og mangel på deltagende vidner. Som lytter får man lov til at opleve den frustrerende søgen efter svar, hvilket er en af podcastens store kvaliteter. Igennem episoderne bliver man heftigt investeret i historien, hvor man næsten sukker i kor med Ledegaard, når han støder på en udfordring.

Ikke nok med at det er fedt at opleve et engageret stykke arbejde, så giver det lytteren grundig indsigt i sagens problematikker. Som lytter bliver man kun glad, når en podcast formår at levere alle detaljer, hvilket Det levende bevis i høj grad gør. Med podcastens informationsrige kvaliteter og adgang til eksklusiv indsigt kan man ikke undgå at blive bidt af Det levende bevis.

LÆS OGSÅ: Månedens tip: Gode podcasts om historie

Alligevel er det værd at pointere, at podcastens opsummerende punkter titter frem i en langsom hastighed. Men i dette tilfælde kan podcasten godt være bekendt at tage sin tid, da værtens grundige neddykning bidrager med en detaljerig fortælling. Det ”sløve” tempo er, hvad lytteren må betale for, hvis man gerne vil opleve en historie, hvor alle vigtige pointer er med. Det kan bare ikke være anderledes, når Det levende bevis bygger på den podcastpræmis, som den gør.

Klassisk DR LYD

Det skaber vist ingen undren, at Det levende bevis har taget førstepladsen på samtlige hitlister. Med DR LYDs sans for at grave de gode historier frem og det dybdegående journalistarbejde skabes et fantastisk produkt. Alt fra podcastens tilrettelæggelse til dens fantastiske formidling, er en del af podcastproducentens klassiske lytteroplevelse, der ikke er forældet endnu. Det hele spiller, som det skal ligesom det plejer, og det kan ikke blive bedre.

LÆS OGSÅ: Derfor elsker vi podcasts om den kriminelle underverden

Yderligere får Det levende bevis også point for dens afrunding af omskæringssagen. På trods af at sagen ikke er helt afsluttet endnu, formår podcasten alligevel at sætte et opsummerende punktum. Lytteren bliver efterladt med en mættende fornemmelse, hvilket Det levende bevis skal have stor ros for.

I sager som denne kan lytteren nemt sidde tilbage med tomme følelser, hvilket podcasten har undgået. Ikke nok med at det er tilfredsstillende, så er det også enormt imponerende.

Afslutningsvis giver jeg Det levende bevis 6 ud af 6 stjerner, da det er sjældent, at jeg oplever en så spændende sag pakket ind i en fantastisk og velovervejet podcast. Hvis du er typen, som har brug for en neglebidende historie, så er Det levende bevis en varm anbefaling herfra.

Fakta om ‘Det levende bevis’

  • Tilrettelæggelse og vært: Frederik Hugo Ledegaard
  • Redaktør: Jens Vithner
  • Producent: DR-LYD
  • Antal episoder: 7
  • Varighed: Ca 30 minutter
  • Streamingtjenester: Apple Podcast, Podimo og Spotify
  • Land: Danmark
  • Produktionsår: 2022

LÆS OGSÅ: Månedens tip: Podcasts om personlige fortællinger

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Statsministeren Spørger’, men vi vil hellere høre hende svare

Total
1
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like