Anmeldelse: Der er ikke et øje tørt i ‘Bitcoin-bedraget’

Cover bitcoin-bedraget podcast
Bitcoin-bedraget / Foto: Podtail

Podcasten ‘Bitcoin-bedraget’ undersøger en industri af bedrag, samtidig med at den italesætter, hvordan man ikke behøver at være ubegavet for at være et offer for svindel.

DR LYD kaster sig endnu en gang ud i en historie om svindel og bedrag med deres nye podcast Bitcoin-bedraget. Men podcasten er ikke den typiske historie om svindel, som vi har hørt mange gange før.

Derimod dykker podcasten ned i et moderne bedrageri med luskede teknikker og psykologiske metoder. Med en velovervejet tilrettelæggelse og grundigt journalistarbejde bliver lytteren draget ind i et af de største svindelnumre i historien.

Er det ikke deres egen fejl?

Det ovenstående spørgsmål er et, enhver kritisk lytter sidder med, når de hører historier som Bitcoin-bedraget. Man kan næsten ikke lade være med at sætte spørgsmålstegn ved de medvirkendes valg om at investere i en virksomhed, de ikke kender.

LÆS OGSÅ: Gode krimipodcasts, der minder om ‘Forfulgt af Danmarks største stalker’

Men podcasten imødekommer lytterens tankesæt, eftersom podcastværten, Ole Hall, selv undersøger, hvordan nogle vil falde for bitcoinbedrageriet. I forbindelse med det kommer vi tæt på 70-årige Nete, som har tabt over 200.000 kroner til svindelvirksomheden Q-tech.

Med overbevisende digitale annoncer, hvor troværdige kendtes ansigter optræder på forsiden, blev det svært for hende at vende skulderen til. Hvad der startede som småinvesteringer på 1500kr blev hurtigt til vanvittige beløb på flere tusinde kroner. Ikke nok med at lytteren kommer tæt på Netes dårlige beslutninger, så får man samtidig en anden opfattelse af dem.

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Podcast anbefaler: 3 podcasts du skal høre i maj

Endvidere italesætter Netes fortælling, hvordan et øjebliks tvivl kan føre til, at man bliver fanget i en svindlers spind af løgne. Det skal podcasten have stor ros for. Fortællingen efterlader ikke ideen om, at de medvirkende lever op til den skamfulde og stigmatiserede opfattelse af klassiske svindelofre.

Det bliver klart, at man ikke behøver at være af en bestemt støbning eller personlighed for at blive snydt. Så enkelt er det bare ikke.

Svindel som industri

Udover at vi kommer tæt på ofrenes følelser og tab, så er Hall på jagt efter at vide mere om den såkaldte investeringsplatform Q-tech. Men dette er ikke en almindelig jagt efter skurken. Lytteren får nemlig mulighed for at komme eksklusivt tæt på svindleren Phillip Graham igennem lydoptagelser, Nete har optaget.

Selve lydoptagelser udgør et unikt element i podcasten, da de giver et intimt indblik i svindlerens adfærd, hvilket vi sjældent får lov til at opleve på tæt hånd. Samtidig bliver materialet vurderet af eksperter, som udfolder hvilke psykologiske teknikker, svindleren benytter. På sin vis fortæller Bitcoin-bedraget om, hvordan svindel er blevet til en kunstform, der ikke uddør foreløbig.

LÆS OGSÅ: En true crime-fortælling om et rockeropgør: ‘Rockerne mod fiskerne’

Men langsomt, som handlingen skrider frem, udfolder fortællingen sig til et meget større billede. Episoderne går hurtigt fra énmandssvindel til et helt netværk, hvor der er tale om bedrag for milliarder af kroner. Denne udvikling giver fortællingen en uventet drejning, hvor man som lytter, ikke kan vente med at høre næste episode.

Bitcoin-bedraget stopper ikke med at skrue op for spændingskurven, hvilket er én af dens store kvaliteter. Dette skyldes også Halls fantastiske formidlingsevner, samt det veludførte journalistarbejde bagom podcasten.

LÆS OGSÅ: 3 podcasts, der holder dig opdateret om krigen i Ukraine

Det kan umiddelbart lyde som en kompliceret sag for lytteren, eftersom podcasten berører alle aspekter af svindelnummeret. Men emnets kompleksitet er ikke en stopklods for DR LYD, da de formår at gøre historien spiselig for lytteren. Igennem episodernes fremgang udfolder sagen sig i et fornuftigt tempo, mens de gennemgår historiens neddyk, hvilket enhver lytter kan følge med i.

Stærk anbefalelsesværdig

Med DR LYDs fantastiske sans for at udvælge historier, og deres evne til at oversætte dem til et podcastformat, er Bitcoin-bedraget én af de bedste podcasts, jeg har hørt længe. Med podcastens evne til at give lytteren et unikt indblik i en svindlers adfærd, formår den at gå et niveau dybere ned.

Ligeledes bliver historien formidlet i et fornuftigt tempo, hvortil Halls grundige arbejde reflekterer, hvordan en podcast skal laves, så den bliver underholdende for lytteren. Vigtigst af alt italesætter den også en sårbar historie, hvor ofrer ikke tør at komme frem af skam og udenforståendes opfattelse af selvskyldighed i situationen. Dette aspekt af historien er en enorm vigtig del, da ofrene kun kan hjælpes, hvis vi ikke peger med skyld på dem.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Opgøret’ er fuldkommen fantastisk

Endvidere krydser jeg fingre for, at DR LYD bliver ved med at levere podcasts som Bitcoin-bedraget, da de formår at drage lytteren ind i en speciel fortælling allerede fra første afsnit.

Jeg giver Bitcoin-bedraget af DR LYD 6 hjerter, da dens unikke elementer og kompetencerige formidlingsevner resulterer i en fantastisk podcast.

Fakta om ‘Bitcoin-bedraget’

  • Vært og tilrettelægger: Ole Hall
  • Research: Oliver Pirchert
  • Redaktør: Jens Vithner
  • Antal episoder: 5
  • Varighed: Ca. 30 minutter
  • Dansk premieredato: 18. april 2022
  • Danske streamingstjenester: Spotify, Podimo, Podtail og Apple Podcast

LÆS OGSÅ: 5 sjove podcasts, der får dig i godt humør

LÆS OGSÅ: Satiriker Huxi Bach om selvmordsmyrer: ‘Ubegribeligt’

Total
1
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like