Anmeldelse: ‘Børnene på psyk’ er en utrolig fin og udramatisk produktion på trods af det tunge emne

Cover af podcasten Børnene på psyk
Foto: Børnene på psyk/Phoebus A. D. Moreleón/DR

Jeg tror, det er de færreste, som har lyst til at høre en podcast om indlagte psykisk syge børn.

Alligevel vil jeg forsøge at overtale dig til at give Børnene på psyk en chance i denne anmeldelse, for den er absolut al lyttetiden værd.

Podcasten er utrolig fin, udramatisk lavet, til trods for det meget tunge emne. Serien giver plads til at høre forældrene, behandlerne og især børnenes fortælling, om hvorfor netop de befinder sig på døgnafdelingen B201.

LÆS OGSÅ: Ny true crime-podcast: Søster optrevler historien om mordet på sin bror

I podcasten følger vi hverdagen for en række børn i 8 til 14-års-alderen, som er så syge, at de har brug for at være indlagt på Region Hovedstadens psykiatriafdeling. Her er der plads til 12 indlagte børn ad gangen, så dem vi møder i serien, er dem, som har meget svære psykiske vanskeligheder.

Dæmonbarnet og den urørlige pige

På B201 bliver børn indskrevet med en forælder, mens de bliver udredt, får behandling og får stablet en hverdag på benene, efter en måske årelang kamp mod deres egen psyke. Børnene er det, som flere gange bliver beskrevet som ”meget forpinte”, og det er man slet ikke i tvivl om, når man hører podcasten.

I hvert afsnit følger vi et forskelligt barn, og bliver blandt andet introduceret for drengen, som er sikker på, han er en dæmon og i ”anfald” ser sine forældre som farlige klovne. Og pigen, som er så bange for bakterier, at hun ikke vil røre noget, og som råber, skriger og græder, hvis hun er i tvivl om, hendes forældre er rene nok.

LÆS OGSÅ: Top 5: Podcasts du kan lytte til i en travl hverdag

Disse børn opholder sig gennemsnitligt i 3 måneder på B201 sammen med deres mor eller far, alt imens personalet gør, hvad de kan, for at behandle dem. Som lytter får man en unik mulighed for at høre deres historie og egne tanker om børnenes sygdom.

Ben i næsen og blomstrerene venskaber

Dét, som virkelig rammer, når man hører denne podcast, er, hvor modstandsdygtige disse børn er, og hvordan de, som små mælkebøtter, formår at kæmpe sig op, selv under de sværeste omstændigheder.

Afdelingen bliver for en periode omdrejningspunktet i deres liv med en hverdag, skolegang og nye venskaber. Ganske langsomt bliver både de og deres forældre samlet op igen, og får bygget et solidt fundament, som gør, at familien igen kan indtræde i et ”normal” liv, uden at alt bryder sammen.

De trætte forældre

Jeg tænker, at det må være enhver forælders værste personlige mareridt at have et barn, der er sygt på den ene eller anden måde. Ikke at kunne hjælpe eller passe nok på barnet, må være ulideligt.

Uden at spotlyset kommer for meget på dem, fortæller podcasten også om livet som forælder på B201. På afdelingen får forældrene mulighed for en pause, og kan for et øjeblik lægge deres barns helbred i meget kompetente hænder.

LÆS OGSÅ: Et limbo mellem to shows: Anders Matthesen sparker kreativiteten i gang med ny podcast

Som medindlagt på B201, er der områder som ”forældregården”, hvor der kun må være voksne, således de også har mulighed for trække vejret et øjeblik, før de igen skal forsøge at kæmpe mod den usynlige fjende, der har slået rod i deres barn.

Jeg blev helt rørt, da man hørte en forælder sige til en anden, med en sørgmodig lille latter; ”Er det dit barn, der knurrer, når han er presset? For mit hvæser”.

Alle på B201 har levet under meget pressede vilkår, og det kan i den grad høres på forældrenes stemmer, når de fortæller om deres børn.

Hverdag på psyk

Selvom man er indlagt på psykiatrisk afdeling, er det stadig vigtigt at komme i skole, fortæller behandlerne i podcasten – så børnene kan få en hverdag. Omend skolegangen måske ikke er helt ligesom den gængse folkeskole, men i stedet er fyldt af krea-timer eller computerspil.

Værterne i Børnene på psyk får i løbet af programmet lov til både at komme med til en skoledag, ud i ”forældregården” og til behandlernes morgenkonferencer, hvor børnenes sygdomme skal diagnosticeres og evalueres.

Den fine balance

Anne Pilegaard Petersen og Julie Bang har som værter på serien en utrolig fin måde at interviewe børnene på. Det sker med nysgerrige spørgsmål stillet i børnehøjde, og man kan gennem podcasten fornemme deres engagement, men også respekten for både børnene og forældrene.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ´På Stribe´ er af anden kaliber

Det er en skrøbelig verden på B201, og præmissen for optagelserne er at kende sin besøgstid. Værterne har brugt efteråret 2021 på afdelingen, og man kan mærke deres glæde og sørgmodighed, når de fortæller om de børn, de har mødt i løbet af deres skabelse af podcasten.

Vejen frem

Podcastserien rummer fem episoder i alt. Det er barsk lytning, men samtidig også en udramatisk skildring af, når livet kan være rigtig svært.

Nøgternt møder vi børnene, forældrene og behandlere, som beretter om en hverdag, der for de fleste heldigvis ligger meget fjernt fra vores egen. Personalet bruger hverdagen til at observere og teste, hvor hvert enkelt barns ”problem” ligger, så de kan finde den rigtige behandling.

LÆS OGSÅ: Fra hygge i strikkeskuret til samfundets mørkeste afkroge: De nyeste og mest populære podcasts på Podimo

Ved hver episodeafslutning bliver der fulgt op på, hvor det pågældende barn er i sin behandling, og hvad den fortsatte plan er. Og man fyldes af en forsigtig optimisme på børnenes vegne, samt en ærefrygt overfor de behandlere, som i dag faktisk kan hjælpe de børn, så de kan udskrives og igen, eller for første gang, trives.

Den lykkelige slutning udebliver, men…

Det ville være for godt til at være sandt, hvis jeg lovede dig, at efter sidste afsnit er alt supergodt, at alle er kurerede og raske, og at opholdet på B201 er en saga blot.

Til gengæld kan jeg love, at du efter denne podcast bliver lidt klogere på den psykiatriske afdeling for børn i Region Hovedstaden, og hvordan livet som indlagt ser ud.

Og som jeg har skrevet tidligere, kommer du helt sikkert til at være på halen over den indsats, personalet lægger i forsøget på at hjælpe familier med at komme tilbage til livet igen.

Info om Børnene på psyk

  • Tilrettelæggelse og optagelse: Anne Pilegaard Petersen og Julie Bang
  • Redaktør: Rune Sparre Geertsen
  • Antal episoder: 5 episoder
  • Streamingtjeneste: DR.dk
  • Premiere: 16. december 2021
  • Produceret for DR af Filt Cph

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Welcome to Night Vale’ er en unik og mærkelig podcast

LÆS OGSÅ: 3 podcasts til dine tømmermænd

Total
39
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like