Anmeldelse: ’Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden’ skal træde varsomt

Cover Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden podcast
Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden / Foto: Medicinsk Museion

Podcasten ‘Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden’ udfolder et spændende forskningsfelt med ærgerlige produktionsfejl og distraherende sidespor.

Museet Medicinsk Museion har fundet mikroskopet frem for at undersøge, hvordan mikrober er vigtige i menneskers liv i podcastserien Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden. Igennem fire episoder kan lytteren opleve mikrober i forskellige hverdagsscenarier, når værterne, Cecilie Glerup og Maria Degnbol, går på jagt efter bakterier.

I takt med ovenstående behandler værterne den nyeste forskning indenfor mikrobiom med en sjov vinkel, så lytteren derhjemme kan høre alt om mikrobernes indvirkning. Men på trods af et informativt koncept, så har podcasten en del at lære.

Simplificerede mikrober

Siden Corona-epidemien standsede verden, har emnet om bekæmpelse af bakterier været populært. Vi nyser i ærmet og sørger for at vaske hænder flere gange dagligt i håb om at fjerne baktusserne. Men hvis du spørger Medicinsk Museion, så burde vi snarere samarbejde med mikroberne fremfor at bekrige dem.

I museets nye podcast sætter de mikroberne i en kulturel kontekst, mens værterne undersøger, hvad den nye viden kan gøre ved mennesker og vores selvforståelse. På sin vis bringer podcasten en dugfrisk videnskabelig vinkel til bordet, hvor lytteren får indblik i mikrobernes færden i forhold til mad og mental sundhed.

Ikke nok med at det er spændende at opleve en ny side af det omtalte bakterieemne, så sørger værterne også for, at du er godt klædt på til at træde ind i mikrobernes verden. De forklarer grundigt fænomenet og emnerne bliver simplificeret ved hjælp af genkendelige hverdagssammenhænge, så alle kan være med og relatere til videnskaben. Og i informationsrige podcasts som denne er det essentielt at tage hensyn til lytterens uvidenhed, hvilket podcasten har forstået.

Når det så er sagt, bliver de videnskabelige processer og fænomener til tider forklaret i en stærk pædagogisk tone, der er præget af en naturteknisk stemning. Jeg sætter virkelig pris på, hvor hensyntagen de er overfor lytteren, men til tider bliver det gjort i allerværste Martin & Ketil-stil. Dette gør sig især gældende, når man tænker over, at børn ikke er målgruppen for mikrobernes kompleksitet. Heldigvis påsætter podcasten sig ikke ufrivilligt i børneprogramsgenren helt endnu, mens hvis den ikke træder varsomt, kan den ende med at få en for barnlig tone.

”Nybegynderfejl”

Da jeg lyttede til Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden, bemærkede jeg, at podcasten lider under klassiske begynderfejl. Problemet er bare, at det ikke er første gang, at Medicinsk Museion eksperimenterer med podcastfænomenet, hvilket gør fejlene mere utilgivelige.

For det første har podcasten en træls tendens til at komme på sidespor. Dette kommer især til udtryk, når værterne interviewer en gæst, som gemmer deres afdøde mors surdej i fryseren. Det, som skulle have været en bakteriefyldt oplevelse, resulterer i en personlig fortælling om den medvirkens sorgfulde følelser om sin mors bortgang. Her kommer podcasten væk fra læringskonceptet, hvilket er det, jeg trykkede afspil for.

Det er selvfølgelig okay at tilføje et følsomt element til fortællingen, men i surdejskonteksten virker det en anelse unødvendigt. For det andet sparer podcasten ikke på lydeffekterne, hvilket resulterer i et forstyrrende lydspor. Heriblandt benytter podcasten sig af en sang, hvor en kvinde synger i baggrunden, mens værterne uddyber mikrobernes verden.

LÆS OGSÅ: De 5 bedste podcasts om sundhed og træning

Jeg har forståelse for, at man gerne vil tilføje noget krydder til et tungt emne. Men i podcastens tilfælde ender det med at distrahere lyttere fremfor at holde dem vågne. Ligeledes er det efterhånden en uskreven regel i podcastverden, at man ikke må have to talende lydspor kørende samtidig, da det resulterer i rod og kaos. Især når det kommer til informationsrige fortællinger, som Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden.

Yderligere interviewer podcasten en del udenlandske eksperter, der med hver sit forskningsområde uddyber videnskaben bag bakterierne. Men på trods af de medvirkendes fornuftige bidrag, påvirkede de adskillige sprogskift min forståelse af det komplekse. Jeg tog mig selv i at zone ud flere gange, hvilket gjorde, at jeg missede en del pointer.

På sin vis har Medicinsk Museion en del at arbejde med i forhold til deres tilrettelæggelse og produktion, da disse fejl påvirker læringen, podcasten håber på at fremkalde. På det plan skal produktionstemaet slå hovederne sammen igen, da disse ”nybegynderfejl” intet godt gør for podcasten.

Hvad har jeg lært?

Det er dog forfriskende, at Medicinsk Museion arbejder med et andet perspektiv fra bakteriernes verden. Som lytter får man et indblik i, hvorfor mikroberne har en stor betydning for vores hverdag og ikke mindst vores liv. På det punkt kan Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden godt sætte et flueben på checklisten.

Men podcasten kan ikke løbe fra, at dens fornuftige forklaringer og simplificerede eksempler drukner i produktionsfejl. På grund af de fejltrin, føler jeg ikke, at jeg har fået fuldt udbytte af podcastens fantastiske nørderi, da de irrelevante sidespor og utallige sprogskift tabte mig i sidste ende. Dette er enormt ærgerligt, da jeg kan mærke, at Medicinsk Museion har lagt mange kræfter i at producere podcasten.

Men heldigvis er der håb forude, da de udpegede fejl er til at redde. Med deres spændende forskningsfelt, charmerende værter og forståelse for lytterens behov er der god udsigt til at levere et fantastisk produkt, hvis blot kvaliteten højnes.

Fakta om ‘Bakteriekultur – vores liv i mikrobernes verden’

  • Produktion: Medicinsk Museion
  • Antal episoder: 4
  • Varighed: ca. 1 time
  • Dansk streamingplatform: Podbean og museion.ku.dk
  • Land: Danmark
  • Produktionsår: 2022

LÆS OGSÅ: Årets 10 bedste podcasts indtil nu

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Podcast anbefaler: 3 podcasts, du skal høre i september

Total
5
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like