Anmeldelse: “At høre podcasten ‘I Weigh’ er som at tage den røde pille i Matrix”

Foto: Podimo

At høre Jamils podcast er lidt som at tage den røde pille i Matrix. Når du først har opdaget de skadelige mønstre i medierne, samfundet og den måde, vi er sat op til at fejle, kan du ikke ”unsee” det igen.

Og det er måske meget godt. I hvert fald hvis du spørger Vi Elsker Streaming anmelder.

Konceptet bag I Weigh

I Weigh er egentlig startet som en SoMe-bevægelse, der senere er blevet til denne podcast serie. Det er skuespillerinden / aktivisten / radioværten / modellen / forfatteren Jameela Jamil, som står for begge. Og vi må bare sige, at podcasten bestemt er et lyt værd.

Podcasten I Weigh startede på de sociale medier som et opgør mod samfundets definition af værd ud fra kropsideal. Jamil forsøger i stedet at finde folks værdi ud fra, hvad de selv synes, de vejer. Det handler altså ikke om, hvad man vejer på badevægten, men hvad man vejer som menneske.

LÆS OGSÅ: Derfor kæmper vi! 3 øjenåbnende doku-podcasts til din kampdag

I podcasten har hun en række mere eller mindre kendte mennesker inde at tale om, hvad de vejer, og hvordan de har fundet deres værdi trods deres kampe. Det er genialt. Tænk over det. Hvad vejer du egentlig?

Kampen for Jamil

Der er tale om en virkelig spændende serie, som går åbent og nysgerrigt til emner, der kan virke helt uoverskueligt tunge. Jamil har selv en temmelig tung bagage, som hun ikke er bange for at bruge som afsæt i de ”svære” samtaler. Hun brækkede ryggen, hvilket gjorde hende sengeliggende i 1 ½ år, hun har haft spiseforstyrrelse og i sidste ende forsøgt selvmord. Jamil har desuden svær angst og er periodevis depressiv.

Foto: George Darrell

For Jamil er kampen for at nedbryde tabu om mental sygdom et hjertebarn. Mere end én gang er Jamil blevet hevet igennem maskineriet, når det kommer til at blive udskældt på de sociale medier. Så hun ved, hvad hun taler om. Men hun er ustoppelig i forsøget på at gøre opmærksom på, hvordan man bevidst fordrejer og omskriver ord for at kunne sælge historier.

Sidste skud på stammen var, da den britiske presse skrev, at Jamil ”lod som om”, hun havde forsøgt at begå selvmord for at kunne dreje opmærksomheden over på sig selv, da interviewet mellem Megan Markel og Oprah ramte medierne. Igen lyder det som en utrolig tung podcast – det er det altså ikke!

LÆS OGSÅ: Terapi i ørerne: Tre gode psykologi-podcasts, der får dig igennem lockdown

Jeg har grint virkelig meget undervejs i denne serie, og der bliver bandet helt vanvittigt meget – Jamil taler som en sømand og er ikke bange for at udstille sig selv og sine pinligheder. Jeg krummer stadig tæer over historien om, da hun kom til at prutte på den verdenskendte feministiske aktivist Gloria Steinem.

Hvem gæster så I Weigh?

Udover Jameela Jamil, som du måske kender fra The Good Place (hvor hun spiller den privilegerede rigmandsdatter Tahani Al-Jamil), har hun besøg af kendte mennesker som Beanie Feldstein (Booksmart, Lady Bird og How to build a girl), Debra Messing (Will & Grace), Reese Witherspoon (det burde du vide), Demi Lovato (sangerinden), Billy Porter (sanger og kendt fra Pose) m.fl.

LÆS OGSÅ: Hvor skal vi gå hen i dag? 5 gode podcasts til din corona-gåtur

Ydermere præsenteres du for en række meget kloge mennesker, som er forskere indenfor emner som ensomhed, racisme og sociale mediers påvirkning på os som personer. I Jamils samtaler med alle disse personer får vi lov til at se en meget åben og mere sårbar side af dem, og får belyst emner, som burde være på skoleskemaet, for at være ærlig.

Hvorfor bør du lytte til I Weigh?

Du bør lytte til podcasten I Weigh, fordi jeg faktisk oprigtigt tror, at du bliver bare et lidt bedre menneske af at høre den. Du udvider din horisont og begynder at se nogle samfundsstrukturer i et lidt andet lys. Jeg er stadig helt på r*ven over Jamils samtale med Reese Witherspoon, som åbent og ærligt fortæller om hendes angst og depression og skammen ved at tage medicin mod dette.

LÆS OGSÅ: ’Downton Abbey’-filmen får opfølger

Og ligeledes over den snak, Jamil har med den tidligere “Surgeon General of the United States”, som fortæller om ensomhedens fysiske påvirkning på hjernen, og hvad bl.a. brugen af mobiltelefoner gør ved vores sociale relationer in real life (jeg øver mig nu på konsekvent at lægge mine telefon uden for min rækkevidde, når jeg er sammen med andre).

Men orker vi?

Ja, vi orker det godt! Jamil interviewer en række mennesker, som du ikke vidste, du gerne ville høre på. Men det vil du! Grin, græd og bliv klogere. What’s not to like?

Og podcasten rammer virkelig den blottede nerve i samfundet. Har du set Framing Britney Spears dokumentaren, skal du ikke snyde dig selv for at høre afsnittet med en tidligere paparazzifotograf.

LÆS OGSÅ: 5 lydbøger, der får tiden til at forsvinde

Det er skrækkeligt og fascinerende at se ind i mediernes ”maskineri”. Her lærer man virkelig, hvad det egentlig betyder at blive ”Gaslighted”, hvordan samfundets definition af skønhed og værdig er blevet et monster, som æder vores mentale sundhed, og hvordan vi kan kæmpe imod den, ved blot at blive opmærksomme på de normer, som skader os. 

Din vægt

Udover igen at opfordre dig til at lytte til I Weigh, vil jeg blot slutte af med at sige, at jeg blandt andet vejer min store interesse for podcast, film, serier, bøger og min lyst til at anmelde dem. Hvad vejer du?

Indtil videre ligger der 57 episoder, men der kommer en ny hver uge.

Serien kan du finde hos din yndlingspodcastudbyder. Du finder den bl.a. hos Earwolf, Apple, Podtail, Podimo m.fl.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Hvem vil ikke være venner med Kristine Sloth?

LÆS OGSÅ: Så du dem? 5 film og serier der gav os de største øjeblikke

Total
21
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like