30 podcasts du bør høre: Din guide til den uendelige podcast jungle

Foto: Dreamstime

Podcast platformen boomer, og der er massive mængder lydspor, som venter på at underholde dine øregange. Læs vores guide til den store “podcast jungle”, hvor vi vejleder til 30 podcasts, du bør høre.

Er du endnu ikke hoppet med på podcast bølgen, så er der vist ingen bedre tid end nu, med lockdown 2.0 og lange udsigter til en hverdag, som vi kender den. Det magiske ved podcast formatet er, at du kan lytte til dem næsten når og hvor som helst.

Om det er imens du tager opvasken, støvsuger, går en tur eller kører bil er underordnet. For med podcasts er der altid underholdning lige ved hånden – eller ørene, om man vil. Der findes rigtig meget godt og forskelligt indhold, så her er en anbefaling til, hvor du eventuelt kan starte.

Krimi og true crime

Fænomenet “true crime” har i særdeleshed fået et godt tag i podcast universet, og der findes et hav af gode danske, såvel som udenlandske, podcasts.

(1) Mørkeland ligger især højt på listen over mest lyttede danske true crime podcasts. Hver mandag tager kvinderne, Camilla og Kristine, en grufuld sag op fra ind eller udland. Derudover anbefaler de i hvert afsnit også andet se- eller lyt-værdig true crime, som lytterne kan kaste sig over, indtil det bliver mandag igen.

Derudover har (2) Politikken – Third Ear afdækket nogle mærkværdige danske sager med den ypperste suspense. Du higer desperat efter et nyt afsnit, når det foregående er slut. Søg efter Kvinden med den tunge kuffert, Ringbindsattentatet og Karoline, journal 5305.

LÆS OGSÅ: De 5 bedste true crime-podcasts

Ligeledes findes der amerikanske podcasts, som er værd at give et lyt. Førnævnte Mørkeland må man antage i særdeleshed er inspireret af (3) My Favorite Murder, hvor to kvindelige amerikanske komikere taler om forskellige mordsager fra USA. Podcasten blev første gang sendt i 2016, og har i skrivende stund 256 afsnit. Så hvis du ikke kan få nok af true crime, er der nok at tage fat i.

Også værd at nævne er; (4) Serial, (5) Det perfekte Offer, (6) Happy Face og (7) Danske Drabsager

Nyheder og samfund

Der findes, efter min mening, ikke et bedre makkerpar i den danske mediebranche end Esben Bjerre og Peter Falktoft. Sammen, i en velformuleret galskab, formidler de aktuelle nyheder og begivenheder i podcasten (8) Her Går Det Godt.

De formår at gøre gule breaking bjælker til skamme, og servere essensen og vigtigheden af det, som andre formidlere af samme stof formår at gøre til en knasende tør cantuccini. Du ved, den kiks som du af frygt for at knække en tand alligevel tygger på, fordi nu er den der alligevel til din kaffe. Esben og Peter er kritiske, lyriske og autentiske. Du skal be’ om at få serveret dine nyheder af lige præcis de to i Her Går Det Godt.

Hvis du er til letfordøjelige nyheder, kan du også ty til DR’s (9) Genstart. Dette er en podcast der dykker ned i en aktuel og vigtig nyhed, koncentreret og præcist, i et sted mellem 20-30 minutter. Nyhederne og episoderne spænder bredt fra Det Vilde Venstre, Kemikalierne i klitterne, Den sidste Shubbe til En Konge i BH.

Er man derimod til de lidt mere kulørte nyheder, så afdækker (10) BT’s Det, vi taler om ugens skandaler, forargelser og fornærmelser. Her er det nyheder af mindre alvorlige karakter, der bliver diskuteret. Så er du lysten efter det nyeste kendis sladder, så er der her noget til dig også.

Værd at nævne er: (11) Stjerner og Striber, (12) The Daily, (13) Radio Information, (14) KarriererKvinder

Underholdning

Hvis der er et sted, hvor podcast formatet ikke går ned på indhold, så er det i kategorien underholdning. Kategorien i sig selv er også bred, men her får finurlighederne lov at blomstre.

Er du af en vis alder, kan du muligvis huske tv-programmet Hjerteflimmer. Et program hvor Sara Bro hjalp unge mennesker med forskellige problemstillinger med udgangspunkt i den svære kærlighed. 14 år senere er programmet tilbage i podcast format, og henvender sig nu til voksne.

(15) Hjerteflimmer for voksne er et program med Sara Bro som vært, kærlighedsorakel og terapeut Jytte Vikkelsø, som badass sidekick og medvært, samt to nye kendte gæster hver uge. Her er der skabt et rum hvor gæsterne trygt kan dele, fundere og diskutere kærlighedens mange mysterier. Vi bliver klogere på kærligheden, men også os selv, som individer, der balancerer mellem to livsbehov, tryghed og eventyr.

Og når nu vi er ved badass femme fatale kvinder med kuk i låget, ment med oceaner af kærlighed, så har vi podcasten (16) Sitter med Signe Lindkvist og Iben Hjejle. En podcast med højt til cirkusvognens loft, befimsede katte og kålporcelæn. Hvert afsnit af uforudsigeligt, da det er en blanding af aktuelle begivenheder, de to kvinder har studset over til mærkværdige ungdomsfænomener, der har givet Signe og Iben deres tænkning på.

Deres univers er fyldt med fantasi, latter og energi. Sitter, Signe Lindkvist og Iben Hjejle er høj solskin på en snedækket februar dag. De er glitter og glimmer i lyd, sammen kurere de enhver kedsommelig grå hverdag.

En anden underholdene podcast der ingen agenda eller forudindtaget præmis har er (17) Hva’ så? lavet af komiker Christian Fuhlendorff. Han har i 258 afsnit inviteret forskellige gæster med ud på en gåtur, hvor samtalen er i fokus. Fuhlendorff deler åbent og ærligt ud af sit eget liv, men spørger også nysgerrigt og ivrigt ind til sine gæsters liv. Hvert afsnit har en ny gæst, med undtagelse af et par få dobbeltgængere, så der er mange forskellige spændende samtaler om alt mellem himmel og jord.

Fuhlendorff taler med gæster som musiker Hilda Heick, Christopher, hjerneforsker Peter Lund Madsen, skuespiller Anders W. Bertelsen, lakridskongen Johan Bülow, biolog Eske Willerslev, journalist Mikael Bertelsen og mange andre interessante mennesker. Samtalen flyder og ingen ved, hvor den begiver sig hen. En dejlig forfriskende tilgang til at lære Danmarks kendte ansigter bedre at kende.

En af de absolut mest underholdende podcast til dato er (18) Den Grå Side, skabt af Søren Rasted. I al sin enkelthed er programmet kendte danske mænd, med undtagelse af en pige-special, der læser erotiske historier op fra gamle Ugens Rapport blade. Det er ikke for sarte og blufærdige sjæle, ikke fordi programmet oser af liderlighed og porno, men derimod fordi der er en aldeles befriende, let og humoristisk tilgang til sex og erotik.

Du kommer til bords med decideret drengehørm. Indimellem er det umuligt at høre, hvad der bliver talt om, fordi stemningen er høj og grinene er generøst skænket. Fortidens erotiske lyrik kommer under lup af de moderne mænd og det er ganske genialt. Sæson 4 blev udgivet i slut 2019, men efter året 2020, så savner og fortjener verdenen et comeback. Pretty please with sugar on top, Rasted!

Værd at nævne er også; (19) Sara & Monopolet, (20) Anders & Anders, (21) Bucket List

Træning og velvære

At passe på sit fysiske, men også psykiske, velbefindende har vist sig at være enormt svært, når verden ikke ligner sig selv, og samfundet er enten helt eller delvist lukket ned. Men også her er der hjælp at hente i podcast junglen.

(22) Detox din hjerne er en podcast dedikeret til at bryde med myter om ernæring, træning og vægttab. Her taler to sundhedseksperter, Morten Elsøe og Anne Gaardmand, om alt fra cravings, overspisning til sandheden om sukker og kropsaccept.

Træning, kost og generel sundhed er enormt vigtigt, men i en verden hvor skønhedsidealet kan være medvirkende til mentale udfordringer, så er podcast som (23) Du burde ingenting og (24) Perfekt Uperfekt befriende. Begge podcasts gør op med skønhedsidealer, og sætter mentalt sundhed i fokus.

Vi kender alle føles af at sige til os selv ”Jeg burde dyrke mere motion” eller ”Jeg burde ikke spise det ekstra stykke kage”. Ordet “burde” skaber mentalt skam, og det vil værten i Du Burde Ingenting, Nadja Vienberg, for alvor gøre op med. Katrine Gisiger inviterer forskellige gæster ind i studiet til en snak om det perfekte uperfekte, om emner som sex, vægttab, stress eller angst. I denne gerne af podcast finder du med garanti hjælp, inspiration og accept.

Værd at nævne er: (25) Danmarks Dræber #1, (26) Stærk og Smertefri, (27) Hjernekassen på P1, (28) Brinkmanns Briks.

Du kan finde din niche i diverse afkroge af podcast universet. Der findes eksempelvis en podcast, som minutiøst gennemgår et afsnit af serien Rejseholdet per afsnit af podcasten, som hedder (29) Rejseholdet – Resten. Derudover findes (30) Vi Elsker Seriers helt egen podcast også, hvor du har mulighed for at nørde serier sammen med os.

Total
0
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like