3 podcasts, der holder dig opdateret om krigen i Ukraine

Cover podcast War on Truth
War on Truth / Foto: BBC

“Krigens første offer er sandheden!”

Den amerikanske senator Hiram Johnson får ofte æren for at være ophavsmanden for dette citat, og selvom der ironisk nok også er dem, der anfægter, hvorvidt det rent faktisk forholder sig sådan, er citatet absolut korrekt.

Og i en verden, hvor informationen strømmer friere end før, er det vigtigere end nogensinde at være kritisk overfor de kilder, der rapporterer om, hvad der egentlig foregår i krigen i Ukraine.

Vi giver tre gode bud på podcasts, der har fået lovprisning for at være ærlige og grundige i deres faktasøgning. De nedenstående podcasts om krigen i Ukraine er alle internationale, så hvis du gerne vil høre om krigen fra et dansk perspektiv, kan du med fordel lytte til Ukraine på forsiden.

The War on Truth

Cover podcast War on Truth
War on Truth / Foto: BBC

Verdens første specialist i misinformation. Sådan lyder den mest markante bid af info om Marianna Spring, der fik den prestigefyldte titel i marts 2020, mens hun arbejdede med nyheder og sociale medier.

LÆS OGSÅ: 5 gode podcasts, du bør høre, som du (måske) aldrig har hørt om

Året efter i 2021 tog hun fat i COVID-19 pandemien, og det blev bl.a. til medvirken i filmene Vaccines: The Disinformation War og BBC Trending: The Anti-Wax Files, der er blevet hyldet for at sætte fokus på den rabiate opdeling af nyhedsstrømmene, som fandt sted under pandemien.

Podcasten The War on Truth, der er produceret på BBC4, sætter fokus på enkelte historier i krigen i Ukraine, og Spring går virkelig i dybden med kilder og historier. Udover at fortælle de virkelige hændelser, er hun også god til at samle op, hvordan historien er blevet præsenteret af begge sider, og hvordan den har været et værktøj i propaganda-apparaterne.

LÆS OGSÅ: Kidnappet af Islamisk Stat: ‘Opgøret’ går tæt på sager som minder om Daniel Ryes fortælling

Spring er grundig og hendes prisvindende traditionelle tilgang til det journalistiske er forfriskende, mens det samtidig er skruet sammen på en spændende og inddragende måde. Der er desværre ikke mange af de ca. 15 minutter lange afsnit, men de er absolut værd at lytte til.

NPR: State of Ukraine

Cover podcast State of Ukraine
State of Ukraine / Foto: NPR

National Public Radio (NPR) har i årevis leveret politiske nyheder og analyser fra både USA og resten af verden. Selvom en del af deres programmer af mange opfattes som en skarp kontrast til de højreorienterede medier, er det ikke nogen hæmsko i en dansk kontekst, hvor de politiske opdelinger placerer dem lidt mere til højre end i hjemlandet.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Hva så?! forklarer alt’ er lærerig underholdning af den bedste slags

Deres politiske ståsted er dog ikke en faktor i deres dækning af krigen i Ukraine. Podcasten State of Ukraine har et målrettet fokus på krigen, der giver både en dybde og en seriøsitet i deres dækning af historierne. Dækningen strækker sig fra reportager fra brændpunkter i Ukraine til baggrundsinterviews med politikere om de større perspektiver.

Bredden af indholdet giver ikke bare rige muligheder for at finde noget, som passer perfekt på de behov for information, der passer lige netop dig. De tjener også til at give et nemt overskueligt overblik over, hvor kompleks konflikten i virkeligheden er.

NPR udgiver flere afsnit af State of Ukraine dagligt, så der er rigeligt at tage fat i.

Invaded: Voicemails from Ukraine

Cover podcasten Invaded: Voicemails from Ukraine
Invaded: Voicemails from Ukraine / Foto: Amazon Music

Anderledes subjektiv er podcasten Invaded: Voicemails from Ukraine. Som titlen antyder, er der tale om en række telefonopkald fra Ukraine og ukrainske borgere, der lever med krigen så tæt på, som den kan komme.

Hvor de to andre podcasts i denne artikel har et politisk fokus, der kan blive distanceret, er Voicemails from Ukraine anderledes personligt.

LÆS OGSÅ: Gode krimipodcasts, der minder om ‘Forfulgt af Danmarks største stalker’

I nogle af afsnittene hører vi fra ukrainere, der leder efter familie, som de frygter det værste for, og dem, der selv sidder i udbombede bygninger. Vi hører fra flygtninge, der har forladt landet og eksperter på det geopolitiske. Indholdet er alt fra overvejelser om det daglige liv, personlige fortællinger og drømmene om en dag, hvor krigen er slut, og livet måske kan vende tilbage til noget, der minder om normalen.

De personlige fortællinger er naturligvis meget farvede, og selvom det koster lidt på neutralitetskontoen, er der en god behandling af indlæggene i podcasten, som sikrer, at det er håndtérbart, og at man som lytter ikke føler sig fyldt med propaganda.

Da podcasten beror på opkald, kan der gå dage uden nye indlæg, men der er rigeligt at tage af.

LÆS OGSÅ: ‘Fortællinger om mord’ får dig til at ryste i bukserne

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Djævlen i detaljen: Jagten på Jaguar’ er en fantastisk podcast med en misvisende titel

Total
23
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like